Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Semlerova rezidencia v Plzni je 12. česká stavba v sieti ICONIC HOUSES

Napísal Róbert Bosák, 14.04.2023

Susedné Česko sa už niekoľko dní teší z ďalšieho zápisu do zoznamu ICONIC HOUSES. Medzinárodnú sieť významných stavieb navrhnutých svetovými architektmi 20. storočia rozšírila Semlerova rezidencia v Plzni.

 

Sieť ICONIC HOUSES bola založená ako medzinárodná nezisková nadácia, ktorej poslaním je združovať architektonicky významné rezidencie a ateliéry 20. storočia. Špecifikom nadácie je združovanie pamiatok, ktoré sú celé alebo aspoň čiastočne prístupné verejnosti, resp. slúžia ako múzeum. Zoznam stavieb v sieti založenej v Holandsku sa neustále rozširuje o nové diela. Medzi najnovšie zápisy sa radí plzenská Semlerova rezidencia, ktorá je 12. českou stavbou vo viac ako 180-člennom zozname.

Semlerova rezidencia, regionplzen.cz

 

Rezidencia s neobvyklým prevedením interiéru

 

Niekdajšie sídlo podnikateľa Oskara Semlera a jeho manželky bolo postavené ako Penzijný ústav pre úradníkov Akciovej spoločnosti Škoda. Budova z roku 1923 sa o 10 rokov po jej výstavbe dostala do vlastníctva O. Semlera, ktorý nechal bytový dvojdom prestavať na veľkú vilu. Tá zaujala najmä interiérom s neobvyklou dispozíciou bez klasických podlaží. Jednalo sa o dizajn navrhnutý na princípe priestorového plánu „Raumplan“, ktorý bol charakteristickou črtou tvorby architekta Adolfa Loosa. Ten svoje plzenské dielo kvôli zdravotným problémom nedokončil. Dizajnu s prepracovanou kombináciou výšky a svetla dal po niekoľkých úpravách záverečnú podobu Heinrich Kulka.

Semlerova rezidencia, adolfloosplzen.cz

 

V spoločnosti Müllerovej vily či Vily Tugendhat

 

Návrh založený na princípe priestorového plánu Raumplan nepomohol k zápisu do zoznamu ICONIC HOUSES len 100-ročnej plzenskej vile. Podobný koncept sprevádzal aj vytvorenie návrhu pražskej Müllerovej vily, ktorá je takisto súčasťou vyše 180-člennej medzinárodnej siete domov a ateliérov. V tej nechýbajú ďalšie slávne české rezidencie z 20. storočia, ktoré sú v súčasnosti sprístupnené aj verejnosti. Semlerova rezidencia sa ocitla v spoločnosti takých „mien“ ako Vila Tugendhat (Brno) či Brummelov dom (Plzeň).

Semlerova rezidencia, adolfloosplzen.cz

 

V ČR bude prvá konferencia ICONIC HOUSES

 

Zápis Semlerovej rezidencie do zoznamu ICONIC HOUSES bol iba začiatok tohtoročného posilňovania českej pozície v tejto medzinárodnej sieti. Čechov čaká ďalší významný míľnik v máji. Vybrané české mestá budú od 22. do 26. mája hostiť konferenciu ICONIC HOUSES. Bude to prvá konferencia tejto nadácie organizovaná v ČR. Súčasťou plánovaného programu je predstavenie Semlerovej rezidencie, ktoré prebehne na jednej z pripravovaných pražských prednášok. Účastníkov konferencie čakajú aj prehliadky plzenských víl zaradených do tejto siete.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: iconichouses.org

Zdroj foto: regionplzen.cz, adolfloosplzen.cz