Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Prvý rast úrokových sadzieb hypoték vo Švajčiarsku

Napísal Róbert Bosák, 06.06.2023

Kým vo väčšine európskych krajín sa úrokové sadzby zvyšovali už v priebehu minulého roka, Švajčiari si stále požičiavali s rekordne nízkymi úrokmi. Po zverejnení posledných štatistík je to minulosťou. Referenčná úroková sadzba hypoték vo Švajčiarsku prvýkrát v histórii poskočila nahor.


Úrokové sadzby švajčiarskych hypotekárnych úverov zaznamenávali pokles celých 15 rokov. Referenčná úroková sadzba sa postupne dostala až na rekordnú úroveň 1,25 %. Po dosiahnutí tejto méty sa jej pokles nateraz pribrzdil. Zastavilo ho zvýšenie o 0,25 % na priebežných 1,50 %. K zvýšeniu prišlo prvýkrát od roku 2008, kedy vo Švajčiarsku zaviedli štvrťročné správy monitorujúce pribežný vývoj tejto sadzby.

Zdroj: pixabay.com

 

Vyššie úroky zdražia nájomné

 

Centrálna banka pristúpila k tomuto kroku v snahe pribrzdiť dopady inflácie. Podľa viacerých ekonómov to môže vyvolať opačný efekt. Švajčiarske zákony totiž umožňujú prenajímateľom pristúpiť v dôsledku zvyšovania úrokových sadzieb k zvyšovaniu nájomného. To môže vzrásť až o 3 %. Drahšie nájomné bude následne tlačiť na rast spotrebiteľských cien, čím sa vytvorí priestor pre ďalšiu inflačnú vlnu.

 

Analytici očakávajú ďalší rast

 

Historicky prvé zvýšenie referenčnej úrokovej sadzby môže byť iba začiatkom nového trendu zdražovania hypotekárnych úverov. Viaceré predpovede sa už zmienili o ďalšom tohtoročnom náraste, ku ktorému môže prísť k 1. septembru alebo 1. decembru 2023. Úroky by nemali rásť prudkým tempom. Prípadné ďalšie zvýšenie referenčnej úrokovej sadzby sa má pohybovať na úrovni okolo 0,25-0,50 %.

Zdroj: pixabay.com

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: pixabay.com