Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Počet začatých stavieb rodinných domov v ČR klesol o 35 %

Napísal Róbert Bosák, 30.05.2023

V ČR sa začne každý štvrťrok stavať pár tisíc nových rodinných domov. Stovky nových stavieb začali naberať prvé kontúry aj počas prvých 3 mesiacov tohto roka. V porovnaní s obdobím od januára do marca 2022 sa ich počet výrazne znížil.

Zdroj: pixabay.com

 

Podľa nedávno zverejnených čísel Českého štatistického úradu sa v 1. kvartáli 2023 začalo stavať 3732 rodinných domov. Daný počet radí úvodný tohtoročný kvartál medzi najslabšie štvrťročné obdobia za posledné roky. Potvrdzuje to aj medziročné porovnanie, v ktorom bol zaznamenaný až 35 % prepad. Od januára do marca 2022 sa v celej ČR začalo stavať 5743 rodinných domov.

Zdroj: pixabay.com

 

Najvyšší prepad v Prahe a v Stredočeskom kraji

 

Pokles počtu začatých stavieb rodinných domov sprevádzal medziročný vývoj v celom Česku. Pod konečný 35 % výsledok sa najväčšou mierou podpísalo spomalenie výstavby v Prahe a v Stredočeskom kraji. V obidvoch regiónoch sa počet začatých stavieb nových rodinných domov znížil v porovnaní s 1. kvartálom 2022 takmer o polovicu. Prepad takmer o polovicu zaznamenal aj Juhočeský kraj, ktorý dopĺňa trojicu krajov s najvyšším poklesom.

 

Výstavbu brzdia vyššie úroky a drahé materiály

 

Analytici označujú za hlavného vinníka spomalenia výstavby rodinných domov zdražovanie hypotekárnych úverov. Rast úrokových sadzieb o niekoľko percent za pár mesiacov výrazne znížil dostupnosť hypoték. Ďalšou prekážkou k výstavbe nového domu je prudký nárast cien stavebných materiálov v rokoch 2021-2022. S tým vzrástli aj ceny stavebných prác. Záujem o výstavbu nových domov znižuje aj pretrvávajúce zdražovanie stavebných pozemkov.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: ČSÚ – czso.cz, TASR – teraz.sk

Zdroj foto: pixabay.com