Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Počet začatých bytov zaznamenal v 3. kvartáli 12-ročné maximum

Napísal Róbert Bosák, 06.12.2021

Štatistiky hodnotiace priebežný vývoj na slovenskom bytovom trhu za 3. štvrťrok 2021 sa postupne sumarizujú. V priebehu minulého týždňa boli zverejnené aj najnovšie čísla mapujúce vývoj počtu začatých a dokončených bytov.

 

O ďalšom vývoji bytovej výstavby na Slovensku informoval Štatistický úrad SR (ŠÚ SR). Ten už tradične prináša štvrťročné štatistiky odhaľujúce najnovšie čísla počtu začatých, resp. dokončených bytov. Výsledky za 3. tohtoročný štvrťrok priniesli viacero zásadných údajov. Najväčšiu pozornosť vzbudil práve počet začatých bytov.

Zdroj: cammconstruction.com

 

Najviac začatých bytov za 12 rokov

 

Podľa údajov ŠÚ SR bolo v období od júla do septembra tohto roka vydaných slovenskými stavebnými úradmi dokopy 6228 stavebných povolení na výstavbu bytov. Vyšší počet začatých bytov v jednom kvartáli bol zaznamenaný naposledy pred 12 rokmi. V porovnaní s 3. štvrťrokom 2020 ide o nárast na úrovni 12,5 %. Počet začatých bytov bol výrazne vyšší aj v porovnaní s rovnakým obdobím spred 2 rokov. 2-ročný nárast dosiahol 3,9 %.

 

Dokončilo sa menej bytov ako vlani

 

Kým počet začatých bytov zaznamenal medziročný nárast, celkový počet dokončených bytov za výsledkami spred roka zaostal. Od júla do septembra 2021 sa na Slovensku skolaudovalo 4654 bytov, čo je o 21,5 % menej ako pred rokom. V porovnaní s 3. štvrťrokom 2019 to ale prinieslo plusový výsledok. Rast celkového počtu všetkých dokončených bytov v SR dosiahol  v tomto 2-ročnom porovnaní 1,7 %.

 

Počet dokončených bytov je medziročne nižší aj v štatistikách za prvé 3 kvartály. Od januára do septembra 2021 bolo skolaudovaných 14 011 bytov. Počet začatých bytov od januára 2021 dosahuje 17 013.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: slovak.statistics.sk, TASR – tasr.sk

Zdroj foto: cammconstruction.com