Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Priemerná cena bytov a domov v Prahe sa drží nad 100 000 Kč za m²

Napísal Róbert Bosák, 02.12.2021

Za 1 m² bytu alebo domu v Prahe sa platí viac ako 100 000 Kč už nejaký čas. Inak tomu nebolo ani v 3. štvrťroku 2021. Priemerná cena miestnych bytov a domov za m² sa ďalej držala na šesťcifernej úrovni. Navyše, v porovnaní s predošlým obdobím opäť vzrástla.

Zdroj: Getty Images – scanrail

 

3. štvrťrok 2021 priniesol rast cien bytov a domov takmer v celom Česku. Praha síce nebola lokalitou s najrýchlejším tempom zdražovania nehnuteľností na bývanie, no už tradične je najdrahším mestom a regiónom v celej ČR. Potvrdzujú to aj najnovšie štatistiky poukazujúce na priebežný vývoj priemernej ceny bytov a domov za m².

Zdroj: praha4.cz

 

Priemerná cena bytu za m² dosahuje takmer 113 000 Kč

 

Praha je stále jediným českým mestom, kde sa priemerná cena nehnuteľností na bývanie za m² pohybuje na úrovni vyššej ako 100 000 Kč. V prípade samotných bytov dosahovala v 3. štvrťroku úroveň takmer 113 000 Kč. Podľa viacerých realitných expertov už veľa priestoru na ďalšie zdražovanie bytov v českom hlavnom meste nie je. Do konca tohto roka by však ich priemerná cena mala prekonať hranicu 113 000 Kč.

 

Priemerná cena domu za m² vzrástla na vyše 106 000 Kč

 

Rodinné domy v Prahe sa predávajú o pár tisíc lacnejšie. Ich priemerná cena v 3. tohtoročnom štvrťroku však opäť trochu vzrástla. Podľa údajov vyplývajúcich z nových štatistík sa dostala na úroveň 106 500 Kč za m². Jedným z hlavných dôvodov zdražovania pražských rodinných domov je pretrvávajúci vysoký dopyt. Ten v období od júla do septembra vzrástol medziročne až o 6 %.

 

Ceny bytov na prenájom v Prahe začali opäť narastať

 

Rast cien zaznamenali aj pražské byty na prenájom. Stagnácia na miestnom trhu s prenájmami sa tak minimálne na nejaký čas stala minulosťou. Nájomcovia zaplatili v 3. štvrťroku 2021 za m² bytu na prenájom priemerne 272 Kč. V porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom sa jedná o 3 % rast. Ten ale zďaleka nebol najvyšší v ČR. Vyššie tempo rastu cien bolo zaznamenané napríklad v Brne, kde sa priemerná cena mesačného nájomného zvýšila o 4 %.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: TASR – tasr.sk

Zdroj foto: Getty Images – scanrail, praha4.cz