Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Nový pamätník venovaný Martinovi Lutherovi Kingovi v Bostone

Napísal Róbert Bosák, 06.02.2023

22 000 ľudí, približne toľko ich 23. apríla 1965 stálo v parku Boston Common. Zvedavý dav si prišiel vypočuť ďalší horlivý prejav Martina Luthera Kinga, ktorému na tomto mieste po necelých 58 rokoch odhalili nový pamätník.

 

Vhodnejšie miesto pre nový pamätník Embrace neexistuje. Jeden z najvplyvnejších mužov novodobých amerických dejín nepredniesol v areáli parku Boston Common iba prejav, ktorý počúval vyše 20-tisícový dav. Martin Luther King považoval najstarší mestský park v USA za výnimočný aj kvôli chvíľam, ktoré tu strávil s manželkou Corettou Scott Kingovou. Práve tejto dvojici bol venovaný bronzový monument, ktorý je najnovším umeleckým prírastkom 20-hektárového zeleného srdca Bostonu.

Zdroj: massdesigngroup.org


Námetom je pamätné objatie

 

Aj keď Common Boston sa v spojitosti s Martinom Lutherom Kingom zapísal do histórie najmä spomínaným prejavom z roku 1965, námet dizajnu nového pamätníka bol inšpirovaný inou životnou udalosťou. Newyorský umelecký velikán Hank Willis Thomas spolupracujúci so štúdiom MASS Design Group si ako námet zvolil pamätné objatie manželov Kingovcov po získaní Nobelovej ceny za mier v roku 1964. Obrázok, ktorý rýchlo obletel USA, pretavil do kreatívnej podoby a zhmotnil ho do symbolickej sochy, ktorá stojí v legendárnom parku.

Zdroj: Twitter

 

Mohutné bronzové ramená

 

Do dizajnu sochy neboli zakomponované celé postavy manželov. H. W. Thomas sa pri tvorbe návrhu zameral len na ruky a objímajúce sa ramená, ktorých symbolika sa v tejto podobe ešte viac prehĺbi. Autor sa snažil urobiť monument výrazný, no nie extravagantný. Aj preto voľba materiálu padla na bronz, ktorý je garanciou trvácnosti a zároveň ladí s okolitým prostredím, ktorému dominujú stromy, zeleň a vydláždené plochy. Medzi tými sa hrdo vypínajú mohutné ramená s výškou viac ako 6 m. Šírka sochy dosahuje cez 7,5 m.

Zdroj: massdesigngroup.org

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: massdesigngroup.org, Twitter