Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

V USA sa buduje najväčšia svetová továreň na čistenie vzduchu

Napísal Róbert Bosák, 20.10.2022

USA nasadzuje do boja s emisiami nové zbrane. V snahe prispieť k zníženiu množstva oxidu uhličitého v ovzduší chce vybudovať niekoľko tovární na čistenie vzduchu. V štáte Wyoming sa už začal budovať komplex, ktorý má byť najväčším svojho druhu na celom svete.


Továrne so špeciálnymi absorpčnými filtrami, ktoré dokážu pohlcovať oxid uhličitý, už vznikli v Kanade, na Islande či vo Švajčiarsku. Vo väčšine prípadov išlo o skúšobné prevádzky menších rozmerov. Žiadna z nich nedosahovala veľkosť ani kapacitu, akou bude disponovať Project Bison. Obrovská továreň budovaná pod taktovkou spoločnosti CarbonCapture už ukázala prvé kontúry. Do prevádzky by mala byť uvedená v priebehu budúceho roka.

Project Bison, Zdroj: carboncapture.com


Oxid uhličitý sa uloží pod zem


Obrovská čistička bude filtrovať ovzdušie pomocou technológie využívajúcej zariadenia na priame zachytávanie vzduchu. Inštalovaný systém zachytený vzduch dôkladne prečistí a odstráni z neho oxid uhličitý. Ten bude následne premenený do koncentrovanej podoby a premiestnený pod povrch zeme, kde sa uloží do zvolených podzemných geologických prvkov. V tých sa uzamkne, čím sa zabráni jeho opätovnému vstupu do atmosféry.

Project Bison, Zdroj: carboncapture.com


5 mil. ton oxidu uhličitého ročne


Podľa niektorých odborníkov je systém skladovania oxidu uhličitého pod povrchom zeme kontraproduktívny, obzvlášť vtedy, keď má ísť o objem rátaný v státisícoch až miliónoch ton ročne. Na čistenie vzduchu touto metódou bude potrebné obrovské množstvo energie, ktoré po rozšírení kapacity továrne ešte vzrastie. Kapacita sa bude rozširovať postupne. Budúci rok sa začne skladovať 10 000 ton oxidu uhličitého, do roku 2026 to má byť 200 000 ton ročne a v roku 2030 má množstvo odstránených a pod zemou skladovaných emisií dosiahnuť až 5 mil. ton.

Project Bison, Zdroj: carboncapture.com


Text: Róbert Bosák

Zdroj: carboncapture.com

Zdroj foto: carboncapture.com