Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Nová autobusová stanica vo Viedni má hotový návrh

Napísal Róbert Bosák, 18.06.2021

Vo Viedni sa schyľuje k realizácii jedného z najväčších projektov verejných budov za posledné roky. Jej výsledkom má byť nová autobusová stanica. Aktuálne predstavený návrh ukazuje, že pôjde o moderný a nadštandardný terminál na najvyššej európskej úrovni.

Zdroj foto: zoomvp.at


Cieľom návrhu bolo pripraviť kompletný projekt novej autobusovej stanice vo viedenskej štvrti Leopoldstadt. Kompetentní mali na výber až 27 projektov od architektov z viacerých krajín, ktorí zabojovali o získanie prestížnej zákazky. Ako najlepší z projektov sa nakoniec ukázal návrh od štúdia Burstcher-Durig ZT GmbH, ktoré uspelo v medzinárodnej súťaži.

Zdroj foto: zoomvp.at 


Dominantou projektu je presklená strecha

 

Pozornosť poroty vzbudil celý návrh, no najväčšie očakávania vyvoláva výsledné prevedenie strechy. Viedenskí architekti ju navrhli ako jeden z kľúčových dizajnových aj konštrukčných prvkov terminálu. Časť strechy nad autobusovými nástupišťami bude presklená, časť pokryjú menšie plochy vyhradené pre zeleň. Zároveň bude slúžiť ako spojovací bod medzi 2 hlavnými budovami tvoriacimi súčasť celého komplexu.

 

Súčasťou projektu je nový verejný priestor

 

Staničný komplex bude okrem samotného terminálu zahŕňať aj ďalšie objekty a verejné zóny. Požiadavkou zadávateľov medzinárodnej architektonickej súťaže totiž nebolo navrhnúť iba dizajn a prevedenie autobusovej stanice, ale takisto prísť s konceptom, ktorý vdýchne novú podobu aj okolitým verejným priestranstvám. Tie majú plniť úlohu modernej mestskej zóny, ktorá má byť vzhľadom na polohu v lukratívnej štvrti vo Viedni nielen funkčným, ale aj útulným priestorom.

 

Autobusová stanica sa dokončí v roku 2025

 

Víťazný návrh od architektov zo štúdia Burstcher-Durig ZT GmbH je hotový, takže pomaly sa môžu naplno rozbehnúť prípravy na realizáciu. Tá by mala začať v priebehu budúceho roka a podľa predbežných odhadov potrvá do roku 2025. Realizácia bude dlhšia aj kvôli okolitým priestorom a ich premene. K predĺženiu prác prispeje aj výstavba 90-metrovej budovy, ktorá bude vyššie spomínanou strechou priamo prepojená s terminálom. 26-poschodový objekt by sa následne mal využívať ako hotel alebo kancelárska budova.

Zdroj foto: zoomvp.at 


Text: Róbert Bosák

Zdroj: austria.sk

Zdroj foto: zoomvp.at