Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Najväčšie cintoríny na svete

Napísal Róbert Bosák, 01.11.2021

Úvod novembra už tradične patrí spomienkam na zosnulých.  Pri tejto príležitosti sa vo viacerých krajinách sveta navštevujú cintoríny, kde sa zdobia hroby a zapaľujú sviečky. Niektoré z nich sa radia medzi najväčšie cintoríny na svete, či už kvôli počtu hrobových miest alebo celkovej rozlohe pietneho areálu.

 

Cintorín Ohlsdorf (Hamburg, Nemecko)


Cintorín v hamburskej štvrti Ohlsdorf má na konte niekoľko prvenstiev. Okrem toho, že ide o prvý parkový cintorín v krajine, jedná sa o cintorín s najväčšou rozlohou spomedzi všetkých cintorínov tohto druhu v Európe. Na ploche 391 ha sa dokopy nachádza 280 000 hrobov. Od otvorenia pietneho miesta v 70. rokoch 19. storočia tu bolo vďaka opakovanému rozširovaniu z pôvodnej plochy 6 hektárov pochovaných okolo 1,5 mil. ľudí.

Friedhof Ohlsdorf, Zdroj: travelcoffeehot.com

 

Zentralfriedhof (Viedeň, Rakúsko)


Rozloha ústredného cintorína vo Viedni je pomerne menšia ako toho v Hamburgu. V počte pochovaných ľudí je však v pomyselnom rebríčku pred nemeckým cintorínom. Na pietnom mieste sa pochovalo vyše dvojnásobne viac tiel ako v Hamburgu. Správcovia hovoria až o 3,3 mil. zosnulých.

Zentralfriedhof, Zdroj: wien.info

 

Arlingtonský národný cintorín (Arlington, Virgínia, USA)


Rozlohou či počtom pochovaných sa medzi najväčšie cintoríny na svete radia aj tie vojenské. Jedným z nich je Arlingtonský národný cintorín v americkej Virgínii, kde je pochovaných až 360 000 amerických vojakov. V esteticky upravenom areáli, ktorý je plný malých bielych náhrobkov, je pochovaný aj prezident John Fitzgerald Kennedy.

Arlington National Cemetery, Zdroj: stayva.org 

 

Wadi-al-Salaam (Nadžaf, Irak)


Údolie pokoja, ako je nazvané údajne najväčšie pohrebisko na svete, sa nemôže pochváliť iba rozlohou. Pietna lokalita vo vyše 600-tisícovom irackom meste Nadžaf zároveň patrí aj medzi najstaršie cintoríny na svete. Prvé telá sa tu pochovávali už pred 1400 rokmi. V súčasnosti má byť cintorín miestom posledného odpočinku vyše 5 až 6 miliónov zosnulých.

Wadi-al-Salaam, Zdroj: imhussain.com

 

Neptune Memorial Reef (Key Biscayne, Florida, USA)


Podmorský cintorín Neptune Memorial Reef bol zriadený len v roku 2007. Napriek tomu, že jeho súčasná kapacita ponúka miesto pre menej ako 1000 spopolnených ľudí, ktorých popol sa ukladá do jednotlivých podmorských sôch, cintorín má už o pár rokov zaberať plochu 65 000 m². Takáto rozloha mu postačí na to, aby bol najväčším podmorským cintorínom na svete.

Neptune Memorial Reef, Zdroj: miamiandbeaches.com

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: travelcoffeehot.com, wien.info, stayva.org, imhussain.com, miamiandbeaches.com