Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Vojenský cintorín v Liptovskom Mikuláši má za sebou časť obnovy

Napísal Róbert Bosák, 26.10.2021

V máji uplynulo okrúhlych 60 rokov odo dňa, kedy bol v Liptovskom Mikuláši odhalený jeden z najväčších pietnych areálov na Slovensku. Pri tejto príležitosti bola ešte v marci tohto roka spustená obnova miestneho vojenského cintorína. Tá je po pár mesiacoch prebiehajúcich revitalizačných prác hotová.

Zdroj: visitliptov.sk

 

Pietny areál v Liptovskom Mikuláši, ktorý je už 60 rokov súčasťou lokality známej ako Háj-Nicovô, je miestom posledného odpočinku vojakov 1. Československého armádneho zboru. Tí zviedli v tejto lokalite jednu z najväčších bitiek, aké sa na slovenskom území v priebehu 2. svetovej vojny odohrali. Výsledkom krvavých bojov bolo mnoho obetí na obidvoch stranách barikády. Telá mnohých vojakov sú pochované vo viac ako tisícke tunajších hrobov.

Zdroj: slovenskycestovatel.sk


Všetky hroby sú zreštaurované

 

Obnova pietneho areálu sa začala práve reštaurovaním hrobov. Sanácie a potrebných úprav sa dočkali všetky hrobové miesta. Vzhľadom na snahu vdýchnuť cintorínu podobu parku plného živej vegetácie, ktorej súčasťou malo byť zachovanie hrobov, sa tieto sanačné práce vykonali ručne. V rámci toho sa pristúpilo ku konzervácii a antigrafitovej úprave každého náhrobného kameňa s dôrazom na zachovanie záhlaví a mien pochovaných vojakov.

 

Obnovená je aj prístupová cesta

 

Obnovou neprešli len hrobové miesta a okolitá zeleň. V rámci projektu sa myslelo aj na cestu vedúcu k cintorínu. Popri sanácii hrobov a premeny cintorína na park sa súčasne pracovalo aj na rekonštrukcii prístupovej cesty vedúcej Ulicou kpt. Nálepku. Vynovenú podobu má dlhší úsek tejto cesty, ktorý vedie od vojenského cintorína až po neďaleké železničné priecestie pod ním.

 

V pláne je ďalšia revitalizácia 

 

Sanácia hrobov, úprava zelene a rekonštrukcia prístupovej cesty ukončila prvú časť obnovy. Vedenie mesta by chcelo v čo najbližšom možnom čase pokračovať obnovou ďalších častí areálu. Na rade je obnova bronzových súsoší a pylónu, ktorý sa vypína na vrchole schodiska. Na obnovu týchto častí je však potrebné získať dostatok finančných prostriedkov, bez ktorých sa kompletná rekonštrukcia pietneho miesta ašpirujúceho na zisk štatútu národný vojenský cintorín neukončí.

Zdroj: beautifulslovakia.sk


Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: visitliptov.sk, slovenskycestovatel.sk, beautifulslovakia.sk