Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Najkrajšie cintoríny na svete

Napísal Róbert Bosák, 02.11.2021

Dušičkové obdobie pokračovalo dnešnou Pamiatkou zosnulých. Aj v priebehu tohto dňa sa vo viacerých krajinách navštevovali pietne miesta, medzi ktorými nechýbali nielen tie najväčšie, ale aj tie najkrajšie cintoríny na svete.

 

Cimiturul Vesel (Săpânța, Rumunsko)


Rumunská obec Săpânța poňala atmosféru pietneho miesta dosť neobvyklým spôsobom. Ako vyplýva zo samotného názvu Cimiturul Vesel (Veselý cintorín), návštevníci tu majú zažívať skôr radosť z odchodu ich blízkych do sveta „tam hore“ ako smútiť nad ich stratou. Približne 600 hrobov je totiž dekorovaných obrázkami, farebnými krížmi a vtipnými nápismi.

Cimiturul Vesel, Zdroj: photocory.com

 

Forest Lawn (Los Angeles, Kalifornia, USA)


Kalifornský cintorín Forest Lawn je skôr parkom ako pietnym miestom. Hroby, v ktorých sú pochované predovšetkým telá slávnych osobností, sú zasadené do veľkých zelených zón. Súčasťou cintorína je aj niekoľko menších vodných plôch s plávajúcimi labuťami. Nechýbajú ani atrapy sôch najslávnejších sochárov vrátane Michelangela.

Forest Lawn, Zdroj: forestlawn.com

 

Cimitero Monumentale di Milano (Miláno, Taliansko)


Kreativitou to dýcha aj na milánskom cintoríne Cimitero Monumentale di Milano. Ten je plný umelecky prevedených náhrobkov, ktoré slúžia ako dekorácie hrobov členov bohatých milánskych rodín. Navyše, mnohé náhrobky oplývajú vzácnou historickou hodnotou, čo robí z cintorína jedno z najnavštevovanejších pietnych miest v celom Taliansku.

Cimitero Monumentale di Milano, Zdroj: fotocommunity.de

 

Père-Lachaise (Paríž, Francúzsko)


Vysokou návštevnosťou sa môže pochváliť aj známy parížsky cintorín Père-Lachaise. Ročne ho navštívi viac ako 1 mil. ľudí, čo ho radí medzi najnavštevovanejšie pietne miesta na celom svete. Zriadený bol v roku 1804 na podnet Napoleona, ktorého požiadavkou bolo, aby sa na ňom pochovávali ľudia všetkých vierovyznaní. Vďaka tomu je celý cintorín nesmierne pestrý a ponúka prehliadku hrobov a kaplniek navrhnutých v rôznych štýloch.

Père-Lachaise, Zdroj: ststworld.com

 

Cementerio De Chichicastenango (Chichicastenango, Guatemala)


Pestrosť charakterizuje aj guatemalský cintorín Cementerio De Chichicastenango. Starajú sa o ňu náhrobky v pastelových odtieňoch, ktoré dodávajú tomuto pietnemu miestu oveľa živšiu a veselšiu atmosféru. Nie náhodou je obľúbeným miestom turistov aj návštevníkov, ktorí sem chodia na prechádzky.

Cementerio De Chichicastenango, Zdroj: tripadvisor.com

 

South Park Street Cemetery (Kalkata, India)


Cintorín ako stvorený na prechádzku je aj South Park Street Cemetery. Pietne miesto má už viac ako 250 rokov, no gotické hrobky a staré náhrobné kamene sa zachovali dodnes. Možno aj vďaka tropickým rastlinám, ktorými sú obklopené z každej strany. Celý cintorín tak pôsobí ako malý prales.

South Park Street Cemetery, Zdroj: wikimedia.org - Ankur P

 

Waverley Cemetery (Sydney, Nový Južný Wales, Austrália)


Výber najkrajších cintorínov na svete uzatvára Waverley Cemetery v Sydney. Práve tam sa nachádza pietny areál s rozlohou 40 hektárov a s množstvom hrobov s náhrobkami z bieleho mramoru. Keďže cintorín je situovaný v pobrežnej štvrti, ľudia si počas návštevy doprajú aj výhľad na oceán. Nie náhodou sa Waverley Cemetery objavil aj vo filmoch, napr. vo filme TimMelom Gibsonom.

Waverley Cemetery, Zdroj: dri.es

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: photocory.com, forestlawn.com, fotocommunity.de, ststworld.com, tripadvisor.com, wikimedia.org – Ankur P, dri.es