Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Na Oxforde vyvinuli nový typ úsporných okenných výplní

Napísal Róbert Bosák, 01.04.2022

Okná plnia v každom interiéri viacero funkcií. Okrem zaistenia komfortu a estetického vzhľadu zohrávajú kľúčovú úlohu aj pri regulácii teploty. S tým súvisí aj celková výška nákladov na energie, ktoré môžu byť vďaka novým okenným výplniam o niečo nižšie.

 

Na zníženie výdavkov za teplo sú potrebné okná, ktoré budú do interiéru prepúšťať primerané dávky slnečného svitu. Ich nedostatok spôsobí, že interiér nebude vyhriaty a tepelné straty sa budú musieť doháňať zvýšením teploty vykurovania. Ak je svetla príliš veľa, miestnosť bude prehriata a teplotu bude potrebné znížiť pomocou klimatizácie. V oboch prípadoch to povedie k vyšším nákladom. To sa nemusí stať, ak budú v interiéri namontované okná so špeciálnymi okennými výplňami vyvinutými vedcami z Oxfordu.

Zdroj: azom.com

 

V hlavnej úlohe chalkogenid

 

Okná s úspornými okennými výplňami pôsobia navonok ako klasické okenné modely, aké sa bežne montujú do bytov či rodinných domov. Od tých sa líšia skôr praktickým využitím ako vzhľadom. Tajomstvom úspechu je špeciálna povrchová úprava využívajúca materiál na báze chalkogenidu. Ten sa vďaka miniatúrnym vykurovacím jednotkám vloženým do skleneného povlaku na povrchu okennej výplne aktivuje a v závislosti od teploty prenikajúce slnečné lúče buď prepúšťa cez okno do interiéru, alebo ich odráža späť von.

 

Ročná úspora od 20 do 34 %

 

Či už okenná výplň slnečné lúče prepúšťa a umožňuje im ohrievať interiér, alebo ich odráža späť von a tým bráni prehrievaniu vnútorných priestorov, v obidvoch prípadoch to prispieva k zníženiu výdavkov za energie. Kúrenie alebo klimatizácia bude šliapať na nižšie obrátky, čo sa prejaví na celkovej výške ročných nákladov za teplo, resp. za spotrebu elektriny. Tie môžu byť v porovnaní s nehnuteľnosťami, kde sú namontované klasické okná s dvojsklom, nižšie o 20 až 34 %.

 

Úsporné okenné výplne vyvinuté vedcami z Oxfordu ešte musia prejsť niekoľkými testami, ktoré môžu priniesť nové nápady, ako urobiť túto technológiu ešte úspornejšou. Následne by mohlo prísť k ich komercializácii a uvedeniu na trh, po ktorom sa začnú objavovať v bytoch, v domoch aj v kanceláriách.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: ox.ac.uk

Zdroj foto: azom.com