Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Miera úspor domácností v eurozóne klesla o 1,5 %

Napísal Róbert Bosák, 27.10.2022

Domácnosti v krajinách platiacich eurom šetria o niečo menej. Vyplýva to z posledných štatistík sledujúcich priemernú mieru úspor domácností v eurozóne za 2. štvrťrok 2022. Tá sa v porovnaní s úvodným tohtoročným štvrťrokom znížila o 1,5 %.

Zdroj: unsplash.com


Miera úspor domácností klesla na úroveň 13,7 %

 

O aktuálnom vývoji miery úspor domácností v eurozóne informuje už tradične Eurostat. Jeho najnovšie čísla nepriniesli dobré správy. Dôvodom je 1,5 % pokles priemernej hodnoty úspor v rozpočtoch rodín žijúcich v štátoch eurozóny. Kým v 1. tohtoročnom štvrťroku tieto úspory dosahovali úroveň 15,2 %, v období od apríla do júna 2022 sa ich hodnota znížila na 13,7 %.

 

Miera investícií domácností s minimálnym poklesom

 

Domácnosti v štátoch platiacich eurom si v 2. štvrťroku 2022 nepohoršili len z hľadiska výšky úspor. Horšie na tom boli aj z hľadiska priemernej miery investícií. Tá ale zaznamenala veľmi mierny pokles. V porovnaní s 1. štvrťrokom 2022 sa znížila len o 0,1 % a dosiahla konečných 10,1 %.

Zdroj: unsplash.com


Kým miera investícií domácností sa po miernom poklese udržala na úrovni vyššej ako vlani, miera úspor si v medziročnom porovnaní výrazne pohoršila. V prvých 2 kvartáloch minulého roka sa pohybovala na úrovni okolo 20 %, v prvých kvartáloch 2022 dosahovala zhruba o 6-7 % menej.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: Eurostat – ec.europa.eu

Zdroj foto: unsplash.com