Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Izraelská spoločnosť navrhla autonómny dron na zber ovocia

Napísal Róbert Bosák, 24.03.2022

Svetové firmy riešia nedostatok pracovnej sily rôzne. Kým niektoré zvyšujú platy a iné ponúkajú prácu cudzincom, ďalšie vsádzajú na technológie, ktoré sú schopné nahradiť ľudí. Práve tretie z riešení budú môcť už čoskoro využívať poľnohospodári, ktorí majú v náplni práce pestovanie a následný zber ovocia v rozľahlých sadoch.

Zdroj: daytonadrone.com

 

S možným riešením pre majiteľov sadov, ktoré trpia nedostatkom pracovníkov, prišiel startup Tevel Aerobotics. Mladá technologická spoločnosť z Izraela predstavila nové lietajúce drony FAR (Flying Autonomous Robots) určené na zber ovocia v sadoch. Spoločnosť ich vyvinula ako alternatívu, ktorá sa dá využívať namiesto ľudí. Hlavným cieľom má byť využitie dronov v sadoch, kde je nedostatok pracovníkov. Použiteľné sú, samozrejme, aj tam, kde o pracovnú silu núdza nie je, no majiteľ chce urýchliť tempo práce, prípadne aj ušetriť na výplatách.

Zdroj: thegoaspotlight.com

 

Lietajúci dron využíva umelú inteligenciu

 

Dron FAR bol navrhnutý tak, aby pracoval samostatne a dokázal odviesť porovnateľne dobrú prácu ako človek. Umožňuje mu to inteligentný systém ovládaný umelou inteligenciou, vďaka ktorej zariadenie rozpozná ovocie a následne ho pozbiera. Umelá inteligencia mu okrem iného dodáva schopnosť zhodnotiť, či je daný plod dozretý a vhodný na zber, alebo je potrebné ešte nejaký čas počkať. Plusom zariadenia je aj jeho schopnosť lietať, vďaka čomu sa dostane aj k plodom vo väčšej výške.

Zdroj: futurefarming.com

 

Ako prebieha zber pomocou dronu FAR:

 

- 4 autonómne kvadrokoptéry sú pripojené ku kolesovému vozidlu

- pripojenie zaisťujú elektrické káble, cez ktoré do nich prúdi energia

- kolesové vozidlo sa pomaly presúva pomedzi jednotlivé cesty v sade

- pripevnený dron lieta nad kolesovým vozidlom a zbiera zrelé ovocie

- zber prebieha vďaka integrovanému ramenu, ktoré uchopí daný plod

- rameno potom uloží pozbierané ovocie na základňu kolesového vozidla

Zdroj: thespoon.tech

 

Inteligentný dron FAR zvládol prvé testy, ktoré potvrdili jeho schopnosti. Do predaja sa však zatiaľ nedostane. Izraelský startup ho najprv vyskúša v niekoľkých amerických a japonských sadoch, kde prebehnú akési generálky. Tie sa majú uskutočniť najneskôr do konca tohto roka. Po ich zvládnutí sa začne riešiť uvedenie zariadenia do predaja. 

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: daytonadrone.com, thegoaspotlight.com, futurefarming.com, thespoon.tech