Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

China Evergrande Group - Príbeh krachujúceho realitného lídra

Napísal Róbert Bosák, 24.09.2021

Stredobodom realitného a finančného sveta sa v posledných dňoch stala téma možného krachu spoločnosti China Evergrande Group. Niekdajší líder svetového realitného trhu je totiž iba krok od pádu na dno. Aj keď tomu sa dá stále predísť, príbeh čínskej firmy je varovaním pre ďalšie spoločnosti.

 

Ešte pred pár rokmi by o krachu spoločnosti China Evergrande Group hovorila iba hŕstka pesimistov. Aktuálne zas málokto hovorí o jej záchrane. Skeptickí sú už aj najväčší optimisti. V zvrátenie situácie veria snáď už iba zástupcovia samotnej developerskej spoločnosti, ktorá si po období vzostupu na vrchol môže okúsiť aj strmhlavý pád. Ten ale nebude náhodný. Ak k nemu dôjde, dôvodmi budú vysoké dlhy, zlé hospodárenie a neschopnosť splácať finančné záväzky.

China Evergrande Group, Zdroj: taipeitimes.com

 

Bývalý líder svetového realitného trhu

 

Spoločnosť China Evergrande Group, pôvodne Hengda Group, bola založená v roku 1996. Vznikla ako developerská spoločnosť, ktorá vsadila na investície do realít a predaj bytov pre  ľudí so strednými a vyššími príjmami. Vďaka expanzii urbanizácie v čínskych mestách, ktorá nabrala po roku 2008 na obrátkach, sa jej podarilo rýchlo zvýšiť svoje zisky. V roku 2018 sa dokonca zaradila na vedúcu pozíciu v rebríčku najhodnotnejších realitných spoločností sveta.

 

Problémy spôsobili stratové projekty

 

Aj keď China Evergrande Group si celosvetové prvenstvo na realitnom trhu dlho neudržala a jej trhová kapitalizácia sa postupne znížila až na desatinu, stále patrila do TOP 3 najväčších realitných spoločností v Číne. V portfóliu má pozemky a realitné projekty s výmerou 565 mil. m². O viaceré z nich však nebol taký záujem, aký developeri očakávali. Stovky bytov sa buď nepredali a ostali zívať prázdnotou, alebo sa predali pod cenu. Výsledkom toho boli obrovské finančné straty.

 

Straty viedli k vysokej zadlženosti

 

Slabý záujem o byty a s tým súvisiace straty developerov vo výstavbe podobných projektov nezastavili. Za účelom ich financovania si požičiavali ďalšie peniaze, čo ďalej zvyšovalo ich dlhy. Ich  výška v súčasnosti dosahuje takmer 300 mld. USD, čo spoločnosť dostalo na čelo rebríčka najzadlženejších čínskych firiem. Tomu vládne už od minulého roka. Vlani sa však vysoká zadlženosť ešte nejavila ako obrovský problém.

 

Problémy so splácaním záväzkov

 

Problémy čínskeho developera prepukli až pred pár dňami. China Evergrande Group totiž musí v priebehu septembra uhradiť viaceré záväzky. Následne ju do konca roka čaká úhrada ďalších záväzkov, ktorých celková výška sa pohybuje na úrovni okolo 670 mil. USD. Na to ale aktuálne nemá dostatok peňazí, čo vyvolalo obrovské obavy nielen v Číne. Neschopnosť splatiť záväzky vo výške desiatok až stoviek miliónov dolárov spomalí tok peňazí aj u iných firiem, ktoré takisto nebudú mať na splácanie svojich záväzkov.

China Evergrande Group, Zdroj: capital.de

 

Podľa najhorších scenárov môže byť reťazová reakcia spôsobená výpadkom platieb medzi China Evergrande Group a jej veriteľmi spúšťačom podobnej finančnej krízy ako v roku 2008. Posledné udalosti ale naznačujú, že spoločnosť by sa hroziacemu krachu mohla aspoň na nejaký čas vyhnúť. Ako sa situácia vyvinie, to sa ukáže už v najbližších dňoch, prípadne v najbližších týždňoch.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: barrons.com, marketwatch.com

Zdroj foto: taipeitimes.com, capital.de