Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Výstavba bytov v SR zaznamenala jeden z najlepších kvartálov za posledné obdobie

Napísal Róbert Bosák, 06.09.2021

Bytová výstavba na Slovensku má za sebou dlhšie obdobie stagnácie. Tá by mohla byť na nejaký čas zažehnaná. Aspoň tak to vyplýva z najnovších štatistík, ktoré po dlhšom čase priniesli rast, a to hneď jeden z najvyšších za posledné roky.

 

O výraznom zlepšení situácie v oblasti výstavby bytov informoval Štatistický úrad SR (ŠÚ SR). Ten predstavil verejnosti najnovšie údaje monitorujúce počet začatých aj dokončených bytov za 2. tohtoročný štvrťrok. Podľa nich sa tunajšej bytovej výstavbe v období od apríla do júna tohto roka darilo viac ako v ktoromkoľvek predchádzajúcom kvartáli.

 

Počet začatých bytov vzrástol takmer o 70 %

 

Zo všetkých predstavených ukazovateľov dosiahol najvýraznejší rast ten, ktorý sleduje počet začatých bytov. Počas 2. štvrťroka sa ich na Slovensku začalo stavať viac ako 6000. Podľa údajov ŠÚ SR bolo v tomto období vydaných 6685 stavebných povolení na výstavbu bytov.  V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka to bolo o 69,1 % viac. Dôvodom vysokého nárastu však bolo minuloročné spomalenie bytovej výstavby spôsobené reštrikciami. Napriek tomu bola výstavba bytov v SR za 2. štvrťrok 2021 jedna z najrýchlejších, keďže v porovnaní s rovnakým obdobím v roku 2019 dosiahol tohtoročný rast úroveň vyše 37 %.

Zdroj: business-standard.com 


Rast zaznamenal aj počet dokončených bytov

 

Počet dokončených bytov síce rástol v 2. tohtoročnom štvrťroku pomalším tempom ako počet začatých bytov, no úroveň rastu patrila takisto medzi nadpriemerné. V čase od apríla do júna 2021 bolo na Slovensku skolaudovaných 4872 bytov. V medziročnom porovnaní to prinieslo celkový 17 % nárast. Aj v tomto prípade sa pod vyšší nárast podpísalo spomalenie stavebnej produkcie z dôvodu protipandemických reštrikcií. Počet dokončených bytov v 2. štvrťroku 2021 bol však vyšší aj v porovnaní s 2. štvrťrokom 2019. Výsledný rast sa vyšplhal na úroveň 9,8 %.

Zdroj: housing.com

 

Tempo začatia a ukončenia výstavby priamo ovplyvňuje aj to, koľko bytov bolo v uvedenom období rozostavaných. Podľa čísel ŠÚ SR ich počet v 2. štvrťroku 2021 dosiahol 77 527, čo je o 1,2 % menej ako pred rokom. Vyše polovicu z rozostavaných bytov tvorili bytové jednotky v rodinných domoch, ktorých počet sa v medziročnom porovnaní zvýšil o 1,4 %.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: slovak.statistics.sk

Zdroj foto: business-standard.com, housing.com