Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Ceny nehnuteľností v EÚ vzrástli najrýchlejšie od roku 2006

Napísal Róbert Bosák, 08.08.2022

Prognózy analytikov sa napĺňajú takmer do bodky. Tohtoročný vývoj cien na realitnom trhu v EÚ sa mal niesť v znamení rýchleho rastu. Čísla za 1. štvrťrok 2022 tento scenár potvrdzujú. Ceny európskych nehnuteľností v ňom vzrástli najrýchlejšie od roku 2006.

 

O ďalšom raste cien nehnuteľností v EÚ informoval v priebehu júla Eurostat. Jeho analytici zverejnili údaje za 1. štvrťrok 2022, ktoré porovnali s výsledkami spred roka aj z predošlého štvrťroka. Obe porovnania priniesli plusové čísla. V medziročnom porovnaní sa vyšplhali až na niekoľkoročné maximum.

Zdroj: in-cyprus.philenews.com

 

Medziročný rast cien opäť nad 10 %

 

Podľa údajov Eurostatu sa ceny nehnuteľností v EÚ za 1. štvrťrok 2022 zvýšili v porovnaní s 1. štvrťrokom 2021 o 10,5 %. Uvedený výsledok potvrdil trend dvojciferného nárastu cien.  Vyše 10 % nárast bol zaznamenaný aj v 4. štvrťroku minulého roka, kedy ceny nehnuteľností poskočili o 10,1 %. Už vtedy dosiahli niekoľkoročné maximum, ktoré bolo v 1. tohtoročnom kvartáli prekonané. Vyšší rast ako 10,5 % nebol v štatistikách Eurostatu zaznamenaný od 4. štvrťroka 2006.

 

Najvyšší rast cien zaznamenala ČR

 

K nadpriemernému rastu cien nehnuteľností prispeli viaceré členské štáty EÚ. Až v 17 z nich sa medziročný rast vyšplhal na dvojcifernú úroveň. Najvyšší nárast zaznamenala susedná ČR, kde ceny poskočili o 24,7 %. Vyše 20 % rast zaznamenalo aj Estónsko (21 %)Maďarsko (20,6 %). Dvojciferný rast dosiahlo aj Slovensko, kde sa ceny nehnuteľností na medziročnej úrovni zvýšili o 14,2 %.

 

Eurozóna s rekordným rastom cien

 

Slovensko sa výraznou mierou pričinilo aj o rekordný výsledok eurozóny. Ceny nehnuteľností v štátoch platiacich eurom majú za sebou najvyšší nárast od roku 2005, kedy Eurostat začal zverejňovať štatistiky monitorujúce priebežný vývoj cien v eurozóne. Ceny nehnuteľností za 1. štvrťrok 2022 bol v porovnaní s rovnakým obdobím predchádzajúceho roka vyšší o 9,8 %. O viac ako 9 % rástli aj v 4. štvrťroku 2021, kedy poskočili o 9,4 %.

Zdroj: stockwatch.com.cy

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: Eurostat – ec.europa.eu

Zdroj foto: in-cyprus.philenews.com, stockwatch.com.cy