Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Austrálska univerzita vyvinula fasádny obklad z recyklovaného skla

Napísal Róbert Bosák, 31.03.2023

Sklo ako výrobný a stavebný materiál si nachádza ďalšie uplatnenie. Tím výskumníkov pôsobiacich na pôde jednej z austrálskych univerzít z neho vyvinul nový druh obkladu na fasády.

 

Využitie skla ako materiálu na realizáciu fasádnych obkladov nie je novinkou. Výskumníci z austrálskej univerzity RMIT však vsadili na trochu inovácie a vyvinuli úplne nový obkladový materiál, ktorého základom je bežné recyklované sklo. Tento materiál ukázal viaceré pozitíva, ktoré robia obklad na fasádu kvalitnejším, trvácnejším a bezpečnejším.

Zdroj: rmit.edu.au


Nový kompozitný obklad

 

Sklo nie je jediným prvkom, z ktorého je nový obkladový materiál vyrobený. V jeho štruktúre však zaberá až 83 % podiel tvorený mletým sklom. Všetko sklo, ktoré sa dostane do obkladu, bolo predtým použité, čo prispeje k šetrnejšej a udržateľnejšej výrobe. Malý podiel v štruktúre kompozitného materiálu tvoria spojivá na báze polymérov, ktoré spevňujú jeho vnútornú časť. Nový obklad z recyklovaného skla je tak v porovnaní s inými sklenenými obkladmi trvácnejší a odolnejší voči rozbitiu.


Obklad odolný voči ohňu

 

V zložení obkladového materiálu z recyklovaného skla sa objavujú aj ochranné protipožiarne prísady. Ich prítomnosť zvyšuje celkovú ohňovzdornosť materiálu a tým chráni fasádu pred zhorením. Vďaka inovatívnemu spôsobu obkladania vonkajšej časti budov bude pred ohňom lepšia chránená celá stavba. Nový obklad z recyklovaného skla sa neaplikuje priamo na steny ako pri bežných obvodových plášťoch. Protipožiarnu účinnosť materiálu zvyšuje vzduchová medzera medzi stenou a obkladom. Zároveň zvyšuje odolnosť voči vlhkosti a pomáha tlmiť hluk prichádzajúci z okolitého prostredia.

 

Menej skla na skládkach

 

Využitie nového obkladu pri realizácii stavebných projektov bude mať aj ekologický význam. Recyklácia skla takouto formou môže v prípade masívneho využitia materiálu značne prispieť k zníženiu celkového množstva skla na skládkach. Podľa posledných čísel sa vo svete vyrobí zhruba 130 mil. ton skla za rok. Recykláciou prechádza len pätina z tohto množstva, zvyšné sklo končí v odpade bez ďalšieho využitia. Spoločnosť Livefield si tak dala patentovať nový typ fasádneho obkladu a v najbližšom období chystá jeho komerčné uvedenie na trh, ktoré by mohlo pomôcť pri riešení celosvetového problému s prebytočným odpadom.

Zdroj: rmit.edu.au

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: rmit.edu.au

Zdroj foto: rmit.edu.au