Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Benátsku baziliku chránia pred záplavami špeciálne sklenené zábrany

Napísal Róbert Bosák, 19.01.2023

Voda v Benátkach pred koncom minulého roka znovu ukázala svoju silu. Zimné záplavy sú hrozbou pre celé mesto vrátane benátskej architektúry. Dôsledky záplav na vlastných múroch v minulosti pocítila aj miestna bazilika. Podobný scenár by sa vďaka skleneným zábranám už zopakovať nemal.

 

Záplavy trápia Benátky aj niekoľkokrát za jednu dekádu. V dôsledku zvýšenia hladiny mora v jesenných a zimných mesiacoch sa voda dostáva na úroveň vyše 100 centimetrov. V prípade jej vzostupu nad 150 centimetrov ostávajú zaplavené viaceré lokality vrátane námestia Piazza di San Marco, na ktorom stojí aj Bazilika svätého Marka. Práve tá bola v roku 2019 jednou z najviac zasiahnutých budov v meste.

Zdroj: Shutterstock - Ihor Serdyukov

 

Ochrana pred zničením stĺpov a podláh

 

V čase výstavby bola bazilika situovaná na jednom z najvyšších bodov v meste. Zvyšovanie úrovne vody v mori počas necelých 900 rokov však zapríčinilo, že v súčasnosti patrí medzi najnižšie položené stavby v Benátkach. Vidieť to bolo aj pri záplavách v roku 2019, ktoré patrili medzi najväčšie v histórii. Voda sa držala na námestí Piazza di San Marco niekoľko dní a časť kostola bola ponorená skoro 24 hodín. Kryštály morskej vody pôsobili na podlahy a mramorové stĺpy aj po odparení vody, čo zvyšovalo riziko korózie ich povrchov. Podobné riziká hrozili takmer 900-ročnému kostolu aj v decembri 2022, čo viedlo k iniciatíve chrániť vzácnu pamiatku špeciálnymi sklenenými zábranami.


Účinnosť sklenených bariér do 110 cm

 

Sklenené bariéry nechránia iba mozaikovú podlahu a mramorové stĺpy. Cieľom ich inštalácie je ochrana celého kostola pred preniknutím vody do jeho interiérových priestorov. Prenikaniu vody bráni sklenený plot nainštalovaný na odolný betónový podstavec. Ten bol z praktických aj estetických dôvodov umiestnený pod povrchom dlažby na námestí Piazza di San Marco. Inštaláciou podzemného betónového podstavca sa zaručí, aby sa plot pri silnej prílivovej vlne neprevrátil. Betónový pilier zároveň chráni odvodňovacie kanály, cez ktoré odtečie záplavová voda. Autori bariérového systému garantujú, že sklenený plot zadrží vodu s výškou hladiny do 110 centimetrov.

Zdroj: AP – Domenico Stinellis


Inštalácia sklenených bariér je iba dočasným riešením. Iniciátori opatrenia avizovali, že plot zo skla bude pri kostole do roku 2025. Odvtedy má Benátky chrániť systém MOSE. Sústava bariér chrániacich mesto pred záplavovou vodou sa už začala inštalovať. Do plnej prevádzky má byť uvedená v spomínanom roku 2025.

Systém MOSE, Zdroj: Shutterstock - Zaltrona

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: Shutterstock, AP – Domenico Stinellis