Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Aprílová stavebná produkcia zaznamenala medziročný rast

Napísal Róbert Bosák, 11.06.2021

Na zvýšenie objemu stavebnej produkcie sme si museli zopár mesiacov počkať. Napriek aprílovému medziročnému nárastu však zatiaľ nie je veľa dôvodov na radosť. Stavebný sektor v SR totiž stále nie je v kondícii, v akej bol pred vypuknutím koronakrízy.

 

Plusový aprílový výsledok, ktorý Štatistický úrad SR zaznamenal v medziročnom porovnaní objemu stavebnej produkcie, nie je reálnym signálom oživenia stavebníctva. Pred rokom totiž platili reštriktívne opatrenia, ktoré pribrzdili aktivitu stavebných firiem, čo viedlo k prudkému prepadu stavebnej produkcie. V apríli tohto roka tak na dosiahnutie plusových čísel stačilo len mierne zvýšenie aktivity.

Zdroj: stock.adobe.com – bannafarsai 


Stavebná produkcia v SR medziročne vzrástla o 8,4 %

 

Podľa aktuálne zverejnených údajov ŠÚ SR dosiahol mesačný objem stavebnej produkcie za tohtoročný apríl 400,3 mil. €. V porovnaní s aprílom 2020 to prinieslo 8,4 % nárast. Pod ten sa podpísal medziročný rast stavebnej produkcie doma aj v zahraničí. Produkcia realizovaná v zahraničí sa vďaka nárastu na úrovni 62 % dokonca zvýšila rýchlejšie ako v apríli 2019.

 

V porovnaní s aprílom 2019 nastal pokles až o desatinu

 

Rast stavebnej produkcie v zahraničí bol jediným ukazovateľom, ktorý priniesol v porovnaní s aprílom 2019 plusový výsledok. V iných ukazovateľoch bol v tomto „2-ročnom porovnaní“ zaznamenaný prepad. To vyústilo aj do poklesu celkového objemu stavebnej produkcie v SR, ktorá sa v porovnaní s aprílom 2019 znížila približne o desatinu.

 

Mesačne sa objem stavebnej produkcie znížil o 0,4 %


Mínusové čísla sa objavili aj v ukazovateľoch, ktoré porovnávali objem aprílovej stavebnej produkcie s marcom. V mesačnom porovnaní si celková stavebná produkcia v SR pohoršila. Po zohľadnení sezónnych vplyvov sa znížila o 0,4 %. Pokles bol zaznamenaný aj v súhrnnom porovnaní za prvé 4 mesiace roka. V tom objem stavebnej produkcie dosiahol 1 308, 2 mil. €, čo je v porovnaní s objemom za obdobie od januára do apríla 2020 menej o 6,6 %.

Zdroj: 4itrading.com

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: slovak.statistics.sk

Zdroj foto: stock.adobe.com – bannafarsai, 4itrading.com