Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Bytová výstavba v 1. štvrťroku spomalila

Napísal Róbert Bosák, 07.06.2021

Vyšší dopyt po kúpe bytu, nižšia ponuka nových bytov na predaj. Takýto stav nie je na slovenskom bytovom trhu ničím novým. Počas 1. štvrťroka 2021 sa aj kvôli spomaleniu bytovej výstavby ešte viac prehĺbil.

 

Úvodný tohtoročný kvartál priniesol spomalenie výstavby vo viacerých realitných sektoroch. Citeľné zbrzdenie zaznamenal najmä bytový trh, ktorý poznačili reštriktívne epidemiologické opatrenia pretrvávajúce v priebehu celého 1. štvrťroka. Výsledkom je menej rozostavaných aj menej dokončených bytov.

 

Počet začatých bytov bol nižší o vyše pätinu

 

Medziročný prepad počtu bytov, ktoré sa začali stavať počas 1. štvrťroka 2021, sa vzhľadom na výsledok spred roka očakával. V predošlom roku sa totiž v úvodných 3 mesiacoch začalo s výstavbou vyše 5 200 bytov, čo bolo najviac za posledných 10 rokov. V 1. štvrťroku 2021 sa ich podľa Štatistického úradu SR (ŠÚ SR) začalo stavať „len“ 4100, čo v medziročnom porovnaní prinieslo až 21,4 % pokles.

Zdroj: smeloans.co.uk 


Dokončených bytov v SR bolo menej o 2,2 %

 

Najnovšie údaje ŠÚ SR priniesli mínusové čísla aj v medziročnom porovnaní počtu bytov, ktoré sa v 1. štvrťroku 2021 dokončili. V tomto ukazovateli bol však pokles omnoho nižší. Keďže stavbári stihli dokončiť 4485 bytov, v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka sa prepad zastavil na úrovni 2,2 %. Pod celkovo vysoký pokles sa podpísal najmä výsledok z Banskobystrického kraja, kde medziročný podiel dokončených bytov zaznamenal 51,8 %.

Zdroj: smeloans.co.uk 


Vysoký pokles počtu začatých a mierny pokles počtu dokončených bytov vyústil do zníženia celkového počtu rozostavaných bytov v SR. Podľa ŠÚ SR ich bolo ku koncu marca dokopy 75 714, čo je o 3,8 % menej ako na konci marca 2020.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: slovak.statistics.sk

Zdroj foto: smeloans.co.uk