Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

3 české mestá oslávili 30 rokov v UNESCO

Napísal Róbert Bosák, 20.12.2022

Trojica českých miest má za sebou výročie významného míľnika. V prvej polovici decembra uplynulo 30 rokov od zápisu ich historických centier do zoznamu Svetového dedičstva UNESCO.

 

V zozname Svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO sa v súčasnosti nachádza 16 českých pamiatok, resp. lokalít. Ďalších 8 zápisov je evidovaných v zozname nehmotného dedičstva. Ako prvým sa pocta stať sa súčasťou prestížneho zoznamu ušla 3 českým mestám. Stalo sa tak 4. a 13. decembra 1992, kedy sa historické jadrá týchto miest oficiálne dostali na mapu UNESCA.

 

Praha

 

Vyše 800-hektárové historické jadro Prahy s množstvom veží a kupol je považované za jedno z najkrajších historických centier na starom kontinente. Prelína sa v ňom niekoľko stavebných štýlov od románskeho slohu až po funkcionalizmus. Súbor starých pražských stavieb je živou ukážkou vyše 1000-ročných dejín historického jadra českej metropoly.

Zdroj: pixabay.com

 

Telč


Len niekoľkotisícové mesto v okrese Jihlava nás vtiahne do čias rozkvetu renesancie. Z tohto obdobia sa v Telči zachovalo staré námestie s typickými farebnými renesančnými mestskými domami. Zápis do Svetového dedičstva UNESCO zahŕňa aj atraktívny zámok, ktorý bol v 16. storočí prestavaný na renesančné sídlo z pôvodného gotického hradu.

Zdroj: pixabay.com

 

Český Krumlov

 

Renesančný zámok s prvkami baroka prestavaný z gotického hradu zdobí aj Český Krumlov. Vypína sa hneď nad stredovekým jadrom tvoreným mestskými domami z rôznych období. Do úchvatného obrazu historického centra prezentujúceho to najkrajšie z gotickej, renesančnej aj barokovej architektúry sa zapájajú aj atmosféru dotvárajúce meandre rieky Vltavy.

Zdroj: pixabay.com

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: pixabay.com