Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Harcovská priehrada v Liberci sa vypúšťa, pamiatku čaká rekonštrukcia

Napísal Róbert Bosák, 30.09.2022

Umelé vodné plochy majú v zozname kultúrnych pamiatok minimálne zastúpenie. V ČR je jednou z mála pamiatok tohto typu Harcovská priehrada. Tá bude zhruba 3 roky bez vody. Dôvodom je rekonštrukcia, ktorá má vrátiť historickú nádrž do 100 % stavu.

 

História Harcovskej priehrady

 

Vodná nádrž Harcov, kvôli polohe v libereckej lokalite Kristiánov známa aj ako Liberecká priehrada, slúži obyvateľom libereckého regiónu už viac ako 100 rokov. Postavená bola ako jedna z prvých murovaných priehrad v strednej Európe. Jej výstavba bola reakciou na veľkú povodeň z roku 1897. Po tej sa začal pripravovať projekt pozostávajúci z niekoľkých hrádzí, medzi ktorými nechýbala priehrada na Harcovskom potoku. Skolaudovaná bola v roku 1904, odkedy plnila ochrannú funkciu a slúžila ako zásobáreň vody. Zároveň sa stala vyhľadávaným rekreačným miestom, ktorým je dodnes a ostať ním má aj po rekonštrukcii.

Zdroj: Wikimedia

 

Priehrada sa aktuálne vypúšťa

 

Rekonštrukcii Harcovskej priehrady predchádza vypustenie vody z nádrže. Tá dokáže poňať až 630 000 m³ vody, čo proces vypúšťania výrazne predĺži. Trvať má približne 1 mesiac. Časť nádrže už bola vypustená, zvyšok sa vypustí do druhej polovice októbra, resp. do jeho konca. Termín začatia prác sa o pár dní oneskoril, pôvodne mali odštartovať na začiatku septembra. Kvôli čakaniu na pokles teploty vody a lepšie podmienky na výlov rýb sa posunuli na druhú polovicu septembra.  

 

Zdroj: Wikimedia


Práce potrvajú zhruba 3 roky

 

Po vypustení všetkej vody sa začne so samotnými rekonštrukčnými zásahmi. V rámci nich sa opravia múry vyše 20 metrov vysokej a viac ako 150 metrov dlhej hrádze. Súčasťou opráv bude aj realizácia opornej steny pod pravou časťou hrádze. V pláne je tiež vyčistenie dna od bahna a oprava železobetónovej konštrukcie. Všetky práce prebehnú v suchej nádrži. Voda sa do nej napustí najskôr v polovici roka 2025, kedy má byť celá rekonštrukcia vrátane čistenia dna hotová.

Zdroj: Wikimedia

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: Wikimedia