Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Zo simulovaného kozmického prachu sa môžu stavať budovy vo vesmíre

Napísal Róbert Bosák, 01.08.2023

Vedci hľadajú mnohé alternatívy voči klasickému betónu. Pri vývine nových materiálov skúmajú aj možnosti ich využitia vo vesmíre. Prvé budovy na Marse alebo na Mesiaci by sa mohli stavať zo simulovaného kozmického prachu.

 

Možnosť života na Marse a Mesiaci závisí od viacerých faktorov. Kľúčovú úlohu zohráva aj výber materiálov vhodných na výstavbu mimozemských objektov, ktoré by dokázali zvládnuť tamojšie podmienky. Podľa tímu vedcov z univerzity v anglickom Manchestri sa na tento účel môže hodiť StarCrete. Nový stavebný materiál ukázal niekoľko plusov a podľa prvých testov je vhodnou náhradou klasického betónu.

 

Sopečná hornina a zemiakový škrob

 

Na vývoj stavebného materiálu využiteľného pri výstavbe budov na Marse či Mesiaci neboli potrebné vesmírne horniny alebo kamene. Vedcom sa podarilo vytvoriť simulovaný kozmický prach z pozemských materiálov. Základom „kozmického betónu“ je sopečná hornina, ktorá sa pri riadenej explózii rozdrví na malý prach. Tým je možné imitovať skutočný regolit prítomný na povrchu vesmírnych telies. Pri vzniku stavebných blokov sa spája s pomocou zemiakového škrobu, ktorý tvorí 5 % štruktúry materiálu. Takmer 95 % tvorí falošný regolit. Stavebná zmes sa nakoniec „posolí“ štipkou kuchynskej soli, ktorá pomôže s jej kryštalizáciou.

StarCrete, Zdroj: Aled Roberts

 

Pevnejší materiál ako klasický betón

 

Kombinácia daných materiálov a spôsob výroby stavebných blokov pomohla simulovanému kozmickému prachu dosiahnuť pomerne vysokú pevnosť. Pri testovaní prvého prototypu bola nameraná pevnosť v tlaku 72 MPa, čo je viac ako dvojnásobok pevnosti, ktorú vedecké tímy opakovane namerali v prípade klasického betónu. Uvedenú hodnotu by dokázal zvýšiť pravý kozmický prach získaný z povrchu vesmírnych telies. S jeho využitím by sa pevnosť zvýšila na viac ako 90 MPa.

StarCrete, Zdroj: Aled Roberts

 

Uplatnenie aj pri výstavbe na Zemi

 

Simulovaný kozmický prach nie je v porovnaní s klasickým betónom iba pevnejší. Výhodou nového stavebného materiálu je aj jeho šetrnosť, resp. udržateľnosť. Na rozdiel od betónu sa vyrába z prírodných prvkov a spôsob jeho výroby je omnoho jednoduchší. To sa odráža aj na celkovom množstve vyprodukovaných emisií, ktoré je výrazne nižšie ako pri bežnom betóne. Vedci chcú toto pozitívum využiť aj pri výstavbe budov na Zemi. Výstavba by bola lacnejšia, navyše s garanciou dlhšej trvácnosti stavieb. Zároveň by prispela k zníženiu objemu emisií skleníkových plynov, na ktorom sa betónové stavby podieľajú približne 8 %.

StarCrete, Zdroj: Aled Roberts

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: Aled Roberts