Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Zelená elektrina u nás patrí k najlacnejším v celej Európe

Napísal Róbert Bosák, 11.08.2016

Ekológia, obnoviteľné zdroje či zelená elektrina, práve tieto témy ovládli súčasné otázky spojené s moderným a lacným bývaním. Dobrou správou je, že u nás sa dá na využívaní tejto elektriny ušetriť, pretože patrí k najlacnejším v Európe. 

 

Len málo Slovákov sa môže pochváliť nízkymi nákladmi na bývanie, no z hľadiska cenových pomerov zelenej elektriny patríme k Európanom, ktorí za spotrebu zaplatia menej ako v iných krajinách. Vyplýva to z nedávneho hodnotenia, ktoré si na starosť zobral Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO). Ten v rámci aktuálnej analýzy informoval verejnosť o rozdieloch v cenách medzi Slovenskom a niektorými krajinami EÚ, ktoré dopadli v náš prospech.

Zdroj: www.pixabay.com

 

Regulačný úrad porovnával výkupné ceny

 

Najlepším merítkom reálneho zhodnotenia ceny elektriny vyprodukovanej z obnoviteľných zdrojov je výška výkupnej ceny za kWh. Práve jej porovnaním sa ÚRSO dostal k výsledkom, ktoré nás pasujú medzi krajiny s najnižšími cenami v EÚ. Aj keď to neplatí pri každom type zdroja, vo väčšine prípadov môžu majitelia slovenských domácností ušetriť porovnateľne viac ako väčšina Európanov.

 

Ušetríme na slnečnej a veternej energii

 

Solárna a veterná energia sú ako obnoviteľné zdroje na výrobu elektriny využívané najviac. Práve tie sú u nás ocenené jednou z najnižších cien na starom kontinente, čo dáva príležitosť siahať po nich stále väčšej skupine obyvateľstva. S výhodnými sadzbami sa takisto stretneme aj pri elektrine produkovanej vodnými elektrárňami.

V tabuľke uvádzame najnižšiu a najvyššiu európsku cenu v porovnaní so Slovenskom :

Slnečná energia

Veterná energia

Vodná energia

Krajina

Cena za kWhod

Krajina

Cena za kWhod

Krajina

Cena za kWhod

Slovensko

0,088€

Slovensko

0,070€

Slovensko

0,070€

Maďarsko

0,102€

Maďarsko

0,114€

Maďarsko

0,114€

Francúzsko

0,135€

 

 

Česko

0,121€

Zdroj: www.urso.gov.sk

 

Drahá je elektrina z tekutej biomasy a bioplynu

 

Kým slnko a vietor nám pomáhajú s výrobou lacnej elektriny, v prípade tekutej biomasy to už neplatí. Jej cena sa u slovenských dodávateľov šplhá k najvyšším v celej Európe a stáva sa tak porovnateľne drahšou, ako u susedov. Podobné to je aj s hodnotou bioplynu, ktorý u nás tiež nepatrí k tým lacnejším.

 

V tabuľke uvádzame najnižšiu a najvyššiu európsku cenu v porovnaní so Slovenskom :

Tekutá biomasa

Bioplyn

Krajina

Cena za kWhod

Krajina

Cena za kWhod

Rakúsko

0,057€

Rakúsko

0,049€

Slovensko

0,091€

Slovensko

0,073€

Maďarsko

0,114€

Maďarsko

0,114€

Zdroj: www.urso.gov.sk

 

Podiel alternatívnych zdrojov rýchlo stúpa

 

Veľký boom okolo využívania alternatívnych zdrojov energie prišiel do Európy už dávnejšie, no Slovensko sa s nimi zoznamovalo len veľmi pomaly. Postupne sme však ukázali potenciál a zaznamenali sme dosť veľký skok v modernizácií bývania. Svedčí o tom aj aktuálny podiel týchto zdrojov energie, ktorý v súčasnosti dosahuje vyše 10%, čo sa môže zdať málo, no ešte pred 15 rokmi to bolo len 1,5%. Aj to je dôkazom, že zelená elektrina má na domácom trhu zaslúžené miesto, pod čo sa určite podpísali aj priaznivé ceny patriace k najnižším v Európe.

Zdroj: www.pixabay.com

 

Text : Róbert Bosák

Zdroje: www.urso.gov.sk, sita.sk, tasr.sk

Foto : pixabay.com