Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Zdravotný stav realitného trhu sa mierne zhoršil

Napísal Róbert Bosák, 18.02.2016

Realitné kancelárie to s pozitívnymi prognózami januárového indexu realitného zdravia trochu prestrelili. Aj keď k žiadnemu dramatickému zhoršeniu nedošlo, kondícia trhu sa mierne zhoršila.

 

Január patrí už tradične k mesiacom, kedy je pre realitný trh typický pokoj a stabilita. S tým súvisí aj istá stagnácia, ktorá vyplýva z doznievania voľných sviatočných dní, takže očakávať nejaký výrazný rast počas prvého mesiaca v roku by bolo zbytočné. Aj napriek tomu sa naše realitné kancelárie odvážili predpovedať zníženie indexu, no tieto prognózy im vôbec nevyšli.

 

Pozitívne odhady sa nenaplnili

 

Index realitného zdravia je zostavovaný každý mesiac, pričom s novými údajmi prichádza aj odhad dopredu. V decembri dosiahol presnú hodnotu 2,60 a slovenské realitné kancelárie boli vďaka tomuto číslu naladené dosť optimisticky. Do nového roka sa tak vstupovalo s ďalšími pozitívnymi odhadmi, no tie sa nenaplnili a zdravotný stav realitného trhu sa trochu zhoršil.

 

Index sa znížil len mierne

 

Vzhľadom na hodnoty januárového indexu z predošlých rokov je tohtoročný výsledok 2,71 najlepší za prvý mesiac, no v porovnaní s decembrom 2015 nastal pokles. Niektorí považujú výsledok za citeľný, no určite nejde o dramatický pokles, ktorý by poukazoval na zhoršovanie situácie v oblasti realít. Zníženie o 0,11 bodu je mierne a pokiaľ nebude pokles pokračovať v ďalších mesiacoch, trhu nič nehrozí. Okrem toho, pre január je údaj v rozmedzí 2,70 až 2,80 úplne bežný.

 

Vo februári sa očakáva zlepšenie

 

Viera v oživovanie realitného trhu je medzi slovenskými realitkami dosť silná a neuškodilo jej ani januárové znižovanie indexu. Vo februári sa totiž očakáva zlepšenie až na úroveň 2,45, čo sa opäť považuje za príliš optimistické, no je super, že makléri sú dobre naladení. Februárové čísla k nám prídu onedlho, veď čoskoro je koniec mesiaca, takže uvidíme ako aktuálny vývoj dopadne.

 

Slovenský realitný trh zažíva už dlhšie dobré obdobie a podľa viacerých zdrojov to najlepšie ešte neprišlo, takže chvíľkové výkyvy spojené s poklesom indexu mu nijako neuškodia. Podľa realitiek sa darí predaju, rastie dopyt a pomalé oživovanie sa odzrkadľuje aj zdražovaním. To všetko by malo byť dostatočnou zárukou, že aj v prípade slabších období ako napríklad teraz v januári sa bude index držať naďalej na dobrej úrovni a viac sa bude znižovať ako rásť.

 

Text : Róbert Bosák

Zdroje : realitnyindex.sk, TASR

Foto : realitnyindex.sk