Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Zatrávňovacia dlažba nezničí Váš trávnik

Napísal Róbert Bosák, 04.10.2014

Trávnik je skvelou a užitočnou okrasou našich domov, no často si vyžaduje rôzne úpravy s cieľom udržať jeho bezchybný stav, ktorý by bol bez niektorých doplnkových opatrení na pozemku poškodený. Jedným z nich je aj využitie takzvanej zatrávňovacej dlažby, ktorá ho ponechá v peknom vzhľade aj napriek stavebnému zásahu.

Zdroj: www.meixner.sk


Príchod zatrávňovacej dlažby sa stretol veľmi rýchlo s pozitívnymi ohlasmi a obľúbenosť tohto prvku dláždenia exteriérov okamžite rástla. Dôvod je jednoduchý, mnoho majiteľov domov s okolitými pozemkami nechceli prísť o svoju pestovanú zeleň kvôli chodníkom či cestám a práve táto dlažba im ponúkala ideálnu možnosť ako zosúladiť obe požiadavky naraz. Riešenie bolo na svete a aj keď sa trávnikov hlboko dotklo, nijako im neublížilo na kvantite ani kvalite.

Zdroj: www.hatrick.sk


Úloha takejto dlažby

 

Významov zatrávňovacieho typu externej dlažby je viacero, no tým hlavným je udržať trávnik živý a na očiach obyvateľstva aj napriek jeho využitiu na účely vybudovania cesty alebo chodníka. Poslúžiť môže aj na vytvorenie parkovacieho miesta či príjazdovej cesty pred pozemok a po najnovšom sa vyhľadáva ako pomôcka na spevnenie strmých svahov. Hlavne posledná funkcia sa stala veľmi vyžadovanou, nakoľko nie je až tak veľa jednoduchých a lacných riešení ako sa vyhnúť rôznym zosuvom pôdy, ktoré ovplyvňujú celkovú kvalitu života.

Zdroj: www.prezahrady.sk


To hlavné o zatrávňovaní dlažbou


Základom vytvorenia takejto špeciálnej dlažby je poukladanie jednotlivých tvárnic do jedného celku. Tie môžu byť betónové alebo plastové (betónové sú právom považované za odolnejšie a aj ich masívny vzhľad pôsobí príťažlivejšie), vhodný materiál si už vyberte sami podľa miesta využitia. Každá z týchto tvárnic má uprostred širší otvor, ktorý umožní tráve rásť, aby sa mohla bez obmedzenia prestrčiť cez tvárnicu nad povrch.

Zdroj: www.finistav.sk


Dlažba vzniká napájaným ukladaním tvárnic do štrkového podložia, ktoré sa následne zasype zmesou piesku a hnojiva (najideálnejší je humus, keďže je organický). Samozrejme nesmú chýbať ani semená trávy, z ktorých po nejakom čase začne vyrastať samotný trávnik. Ten nie je nijako limitovaný, aj keď o niekoľko stebiel kvôli tvárniciam prídete. Nie je ich však veľa, nakoľko ich celková plocha v obsahu netvorí ani polovicu dlažby.

Zdroj: www.stavebnictvo.sk 


Bezproblémová manipulácia


Praktické využitie dlažby je skvelé, nebude Vám robiť problém pri chôdzi ani pri jazde autom. Takisto pravidelná starostlivosť spojená s kosením neprinesie žiadne prekážky, kosačkou len jednoducho prejdete po tráve a práca je hotová. Celá starostlivosť o trávnik, ktorú ste praktikovali pred položením dlažby ostáva nemenná, akurát sa ešte mierne uľahčí, nakoľko už nebudete pohybom kolies či pravidelným prechádzaním tak rýchlo trávu znehodnocovať.

Zdroj: www.caramida.sk 


Zatrávňovacia dlažba sa stala vhodným doplnkom exteriérov s efektívnym využitím. Maximálne spĺňa svoju ochrannú funkciu a vysiatu trávu necháva v nepoškodenom stave. Okrem toho je flexibilným typom dlažby, ktorá sa môže kombinovať s ďalšími materiálmi a nič to nemení na jej vysokej odolnosti. Takže ak chcete cestu, chodník, či parkovisko, ale zachovanie trávnika je prioritou číslo jedna, odporúčame zatrávniť betónovými tvárnicami.


Text : Róbert Bosák

Foto : meixner.sk, hatrick.sk, prezahrady.sk, finistav.sk, stavebnictvo.sk, caramida.sk