Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Za stavebné služby zaplatíte viac

Napísal Róbert Bosák, 27.02.2015

Súčasťou každého trhového odvetvia je pravidelný pohyb cien, ktorého krivka chvíľu klesá a potom zas stúpa. Premenlivý vývoj cien za produkty či služby je prirodzený a podobný scenár prebieha aj v stavebníctve.


V mnohých odvetviach týkajúcich sa bývania sme v poslednom období zaznamenali slabý cenový pohyb. Ten sa v niekoľkých predošlých kvartáloch zaobišiel bez prudkých zmien a mnohí analytici začali hovoriť o dlhodobejšej stagnácií. Rovnaké to bolo aj v stavebníctve, presnejšie v ocenení stavebných prác, kde sa trend zlacňovania a zdražovania často striedal. Keďže šlo len o malé čísla, ľudia to reálne na svojich peňaženkách pocítili minimálne.  


Objednávka stavebných prác o niečo drahšia


Aj keď stavebná produkcia v našej krajine sa v posledných mesiacoch nemôže veľmi chváliť, cena za stavebné práce mierne stúpla. Najnovšie údaje o slabšom zdražovaní priniesol Štatistický úrad, ktorý zverejnil aktuálne čísla. Z nich jasne vyplýva, že stavebné práce nás v januári 2015 vyšli o 0,4% drahšie ako v decembri minulého roka a zaznamenaný bol aj medziročný nárast o 1,4%.  


Mierne stúpla aj cena materiálov


S príchodom nového roka sme mali možnosť získať stavebné materiály za trochu drahšie ceny ako v závere roka 2014. V celkovom porovnaní s decembrom sa ich hodnota zvýšila o 1,1%. Avšak z dlhodobého hľadiska sa stretávame s opačným vývojom, pretože medziročné porovnanie poukazuje na zníženie cien o 1,2%. Tu je dôležité povedať, že ide o priemerné údaje vytvorené zo spotrebovávaných materiálov, takže niekto má skúsenosť kúpy lacnejších materiálov aj napriek mesačnému nárastu a ďalší môžu hovoriť o zdražení aj v prípade oficiálneho medziročného zlacňovania.


Čo čakať v najbližšej budúcnosti ?


Ako sme už vyššie spomínali, premenlivý vývoj cien za stavebnú činnosť nedáva veľkú možnosť na nejaké presné odhady, takže aktuálne prognózy môžu byť predpovedané dosť mylne. Je však viac ako pravdepodobné, že percentuálny podiel by v najbližšej dobe nemal dosahovať žiadne turbulentné zvraty a naďalej by sa mal pohybovať na úrovni do 2%, bez ohľadu na nárast alebo pokles. Ak sa tieto predpoklady naplnia, stavebníci môžu naďalej stavať za približne rovnaké ceny ako v minulom roku.


Nakoľko sa neustále stavajú nové nehnuteľnosti, stavebné práce budú využívané permanentne. Z tohto dôvodu je celkom vhodné sledovať ich aktuálny cenový vývoj, čo nám poskytne väčší prehľad o súčasnom dianí a veľa napovie aj o správnej dobe výberu takýchto prác. To môže celkovo pomôcť ušetriť nejaké peniaze za dodávku materiálov a takisto to pomôže aj pri objednávke stavebnej firmy.


Text : Róbert Bosák

Zdroje : Štatistický úrad SR

Foto : mojanitra.sk