Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Výzva na žiadosti o príspevok na zateplenie s oneskorením, ale predsa

Napísal Róbert Bosák, 21.02.2016

Neskoro, ale predsa. Majitelia rodinných domov sa nakoniec dočkali vyhlásenia výzvy na predkladanie žiadostí o príspevok na zateplenie. Tá síce prichádza neskôr ako sa pôvodne plánovalo, no dôležité je, že vôbec prišla.

 

Majitelia rodinných domov mali už minulý rok prisľúbený program na podporu zatepľovania, ktorý prebieha vo forme vyplácania finančného príspevku. Predkladanie žiadostí a následné schvaľovanie dotácie bolo naplánované na začiatok tohto roka, no organizácia okolo prípravy sa akosi zdržala a záujemcovia museli čakať o čosi dlhšie. Minulý utorok sa čakanie ukončilo a premiér s tajomníkom ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja vyhlásili prvú výzvu.

Zdroj: www.hakastav.sk

 

Zateplenie domov bude podporené príspevkom

 

Program na podporu zatepľovania rodinných domov bol navrhnutý ako jedno z opatrení, ktoré má motivovať majiteľov domov k vykonaniu zateplenia. Tým si nielenže zlepšia energetickú efektivitu nehnuteľnosti a podporia je životnosť, ale prispejú aj k rozvoju trvalo udržateľnej výstavby. Záujem o takúto podporu prejavili tisícky ľudí a hneď po avizovaní programu bolo jasné, že o uchádzačov určite nebude núdza.


Uchádzať o príspevok sa môžu majitelia, ktorí :

 

-         vlastnia rodinný dom, na ktorý sa poskytne daný príspevok

-         sú občanmi členskej krajiny EÚ alebo partnerskej krajiny

-         ich trvalý pobyt je vedený kdekoľvek na území Slovenska

Zdroj: www.murarskeprace.net

 

Čakalo sa na prvú výzvu

 

Prvou fázou spustenia programu je vyhlásenie výzvy na predkladanie žiadostí, ktorá zaháji celý proces poskytovania príspevku. Na základe tejto výzvy môžu záujemcovia odosielať svoje žiadosti a dúfať, že sa im podarí dotáciu získať. Niektorí však strácali trpezlivosť, čo spôsobilo meškanie tohto vyhlásenia. Pôvodný termín naplánovali na 2.feburára, no reálne sa to podarilo až o dva týždne neskôr. Dôležitou informáciou je, že podávanie žiadostí sa spustí od 16.marca, pričom trvať bude do 12.apríla, kedy sa prvé kolo uzavrie.

 

Podmienky poskytovania príspevku :

–        výška príspevku môže dosiahnuť 30% oprávnených nákladov na zateplenie

–        maximálna možná čiastka na jednu žiadosť je limitovaná hranicou 6500€

–        suma 500€ je určená na projektovú dokumentáciu a energetický certifikát

–        žiadosti sa budú predkladať elektronickou formou podľa zvoleného formuláru

–        spôsob vyplatenia príspevku prebieha bankovým prevodom na účet žiadateľa

Zdroj: www.mrstav.sk

 

Dvojtýždňové meškanie vyhlásenia výzvy na predkladanie žiadostí nie je žiadnou tragédiou a pokiaľ iniciátori naozaj dokázali počas týchto dní doladiť všetky detaily v systéme, potom sa to dá akceptovať bez výhrad. Pre majiteľov rodinných domov to znamená, že si postupne môžu pripravovať žiadosti a onedlho ich aj odovzdať. Následne by sa malo prejsť k procesu schvaľovania a zároveň sa bude spúšťať druhé kolo výzvy, ktoré umožní ďalším žiadateľom získať príspevok a zvýšiť tak kvalitu svojho bývania.

 

Text : Róbert Bosák

Foto : hakastav.sk, murarskeprace.net, mrstav.sk