Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Výška a podmienky príspevku na zateplenie domu sú už známe

Napísal Róbert Bosák, 15.09.2015

Jednou z hlavných úloh štátu je pravidelná podpora obyvateľov pri skvalitňovaní bývania. Súčasťou tohto zámeru je aj pomoc pri financovaní zateplenia rodinného domu, ktorú budú môcť od januára využiť mnohé slovenské domácnosti.

Zdroj: www.murarskeprace.net


V rodinných domoch býva dosť veľká skupina obyvateľstva a mnohých z nich sa týka potreba zateplenia domu. Celkovo ide o desaťtisíce domácností, ktoré hľadajú riešenia ako tento finančne náročný krok zvládnuť a následne ho s cieľom úspory spotrebovanej energie za kúrenie aj zrealizovať. Práve týmto rodinám môže pomôcť štát, ktorý prichádza s dotáciou na zateplenie rodinných domov.  

Zdroj: www.murarskeprace.net 


Poznáme podmienky získania dotácie

 

Poskytovanie dotácie na zateplenie rodinných domov bolo avizované už dávnejšie, no kompetentní nespresnili podrobné podmienky na jej získanie. Takisto nebola známa ani výška príspevku, na ktorú je verejnosť určite zvedavá. Pred pár dňami však prišli čerstvé informácie priamo z ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja, vďaka ktorým sa môžeme oboznámiť s presnými podmienkami.


Získať môžete až 6 500€

 

Najdôležitejšou informáciou pre mnohých je výška príspevku, ktorú môžu žiadatelia získať. Vláda nastavila hornú hranicu až na sumu 6500€, ktorú však samozrejme väčšina domácností nezíska. Presná výška dotácie sa bude vypočítavať podľa niekoľkých kritérií, medzi ktorými nebude chýbať najmä vek domu.

 

Hlavné kritériá na získanie peňazí :


–        objekt sa začal využívať desať rokov pred zateplením

–        podmienkou je poloha na území SR a účelom využívania bývanie

–        celková plocha je 150 m2 pri 1 alebo 250 m2 pri 2 poschodiach

–        na zateplenie nesmela byť predtým poskytnutá dotácia zo ŠFRB


Žiadať môžete od januára

 

Verejnosť už spoznala aj oficiálny dátum spustenia programu. Tým je 1.január 2016 a od tohto dňa sa môžu žiadatelia hlásiť s požiadavkou na získanie finančného príspevku. Žiadať o príspevok sa môže rovnako pred aj po zateplení, takže každý žiadateľ má šancu vybrať si vhodnejší spôsob. Celkový objem balíčku určeného na prerozdelenie dotácií by mal byť 30 miliónov eur, no presná suma ešte nie je definitívne stanovená.

Zdroj: www.mippa.sk


Poskytovanie príspevkov na zateplenie je ďalším z chystaných podporných krokov štátu vedúcich k úspornejšiemu a efektívnejšiemu bývaniu. Nejde však len o samotnú pomoc pre majiteľov rodinných domov, pretože pozitívom tohto kroku je aj podpora malých a stredných podnikateľov, ktorým pribudnú nejaké zákazky. Význam tohto programu je teda veľký a jeho prínos by mal byť citeľný v celom stavebnom aj realitnom sektore.

 

Text : Róbert Bosák

Foto : murarskeprace.net, mippa.sk