Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Volvo chce redukovať morský odpad pomocou 3D hrádzí

Napísal Róbert Bosák, 25.02.2019

Na svete je ďalší pokrokový nápad, ktorý má za použitia 3D tlače prispievať k riešeniu rastúceho problému s plastovým odpadom v morských vodách. Do pozornosti médií ho tentoraz netradične uviedla jedna z automobiliek.

Zdroj: 3dprint-au.com


3D tlače zažívajú obrovskú expanziu. Darí sa im to najmä kvôli svojmu flexibilnému využitiu, ktoré nielenže pomáha s lacnou a efektívnejšou výstavbou, dokáže byť prínosom aj pri riešení ekologických otázok. Potvrdzuje to aj jeden z najnovších projektov automobilky Volvo, ktorá prišla s nápadom, ako redukovať morský odpad pomocou vytlačených 3D hrádzí.

Zdroj: www.3dprintingmedia.network


Živé 3D hrádze

 

Morské hrádze Living Seawall, s ktorými automobilka prichádza, prekvapia nielen spôsobom výroby, ale aj schopnosťou pracovať synchrónne s prírodou. Samotný proces redukcie odpadu totiž nebude riadiť človek. O ten sa postarajú mikroorganizmy, pre ktoré sa tieto hrádze stanú skrýšou, a nakoľko požierajú plastové odpadky, budú pre nich aj bohatým a ľahko dostupným zdrojom obživy.

Zdroj: digitalagencynetwork.com


Ako to funguje:

 

- kompozícia takejto hrádze vznikne poskladaním kúskov recyklovaných dlaždíc

- na vytlačenie dlaždíc sa využijú recyklované materiály, hlavne betón a plast

- vďaka 3D tlači je možné vyrobiť jednotlivé časti hrádze v organickom dizajne

- štruktúra dlaždíc imitujúca vodné mangrovové korene priláka mikroorganizmy

- mikroorganizmy sa usadia v hrádzi, kde budú požierať, teda rozkladať odpad

- k prevádzke hrádzí nebude po inštalácii vo vode potrebný ďalší ľudský zásah

Zdroj: 3dprint-au.com 


Prvé modely už testujú

 

Autori nápadu si od jeho realizácie sľubujú značné úspechy. Ich dôveru v pokrokový vynález by mali zvýšiť aj úspešné testy, ktoré už začali prebiehať v austrálskom Sydney. V miestnom prístave boli len nedávno nainštalované prvé „steny,“ ktoré majú byť sledované po dobu až 20 rokov. Výsledky testov a informácie o schopnostiach 3D hrádze by ale mali byť zverejňované priebežne.

Zdroj: www.sims.org.au 


Ak by sa tento projekt uchytil, predstavitelia Volva môžu popremýšľať nad rozšírením svojej činnosti. Spolu s viacerými projektmi výroby elektromobilov a iných noviniek sa totiž stávajú vplyvným hráčom na trhu s ekologickými technológiami. Obzvlášť po tom, čo do produkcie začali zahŕňať aj metódy využívajúce 3D tlač.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: www.3dprintingmedia.network, mymodernmet.com,

Foto: 3dprint-au.com, www.3dprintingmedia.network, digitalagencynetwork.com, www.sims.org.au