Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Vo Francúzsku vyrástlo planetárium s drevenými stenami

Napísal Róbert Bosák, 29.08.2023

Na európskej mape drevostavieb pribudol ďalší objekt. Nový objav ukázalo francúzske mesto Douai. V jednej z jeho štvrtí vyrástlo moderné planetárium s drevenými stenami.

 

V krajine galského kohúta sa v posledných rokoch vybudovalo niekoľko nových planetárií. 2-kupolový Orionis v severofrancúzskom Douai označili viacerí odborníci za najkrajšiu stavbu svojho druhu. Výraznou mierou sa pod to podpísal jej eliptický dizajn inšpirovaný pohybom hviezd. Celkový vzhľad budovy ešte zvýraznili drevené steny, ktoré dopĺňajú ekologický ráz nadčasového komplexu.

Zdroj: Jad Sylla

 

Spojenie dreva, skla a ocele

 

Drevo zohralo v návrhu nového francúzskeho planetária kľúčovú úlohu. Architekti z nórskeho ateliéru Snøhetta vsadili na topoľové drevo s neutrálnejším svetlejším akcentom, ktoré spĺňa praktickú aj estetickú funkciu. Prírodný materiál z lokálnych zdrojov dopĺňa sklo zahrnuté do dizajnu budovy s výmerou 2000 m² v podobe presklenej steny na jednej strane objektu. Stenu zo skla, cez ktorú sa otvára výhľad na nádvorie, rozdeľujú na sústavu menších okien oceľové rámy.

Zdroj: Jad Sylla


Úsporná prevádzka budovy

 

Zverenie projektu ateliéru Snøhetta bolo zárukou, že stavba nebude iba esteticky pútavá, ale aj udržateľná. Dôraz na šetrnosť zohral dôležitú úlohu už pri samotnej výstavbe, pri ktorej sa použilo drevo získané z okolitých lokalít. Architekti pokračovali v udržateľnosti aj pri návrhu technického riešenia budovy, do ktorého zakomponovali vykurovanie geotermálnou energiou. Úspornú prevádzku podporuje rozmiestnenie okien zaisťujúce prirodzenú cirkuláciu vzduchu a optimalizáciu teploty vo vnútorných priestoroch.

Zdroj: Jad Sylla

 

Spoločenské centrum mesta

 

Prepracovaný dizajn a energetickú efektivitu dopĺňa praktické využitie budovy. Primárne slúži ako planetárium s observatóriom a kanceláriami pre zamestnancov. Architekti ale prispôsobili celý návrh tak, aby sa Orionis premenil na spoločenské centrum umožňujúce stretávanie ľudí. Spoločný čas budú môcť tráviť v premietacích miestnostiach aj v záhrade na nádvorí.

Zdroj: Jad Sylla

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: Jad Sylla