Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Viete namontovať drevenú fasádu sami?

Napísal Róbert Bosák, 16.04.2015

V minulom článku sme Vám priniesli nejaké cenné poznatky o drevených fasádach a ich výbere. Dnes budeme pokračovať s ich montážou, ktorá síce nie je najjednoduchšia, no s vedomosťami a ochotou pracovať ju zvládne každý.

Zdroj: www.naturhouse.cz


Pri výstavbe a rekonštrukciách sa nájde niekoľko činností, pri ktorých nie je nutné volať profesionálov. Nenáročné stavebné postupy sa s pomocou návodov a praktických skúseností vieme naučiť aj sami, čo je v prípade správneho vykonania práce veľkým plusom. Medzi takéto činnosti patrí aj montáž drevenej fasády, ktorá sa síce môže javiť ako komplikovaný proces, no na mnohých domoch si ju vlastníci zrealizovali svojpomocne. Viete ako na to?

Zdroj: www.rever.cz


Najprv si zabezpečte pomôcky


Skôr ako začnete s montážou je potrebné zabezpečiť si všetky pomôcky. Bez kompletného vybavenia by ste museli improvizovať, čo v prípade stavebných prác nie je celkom dobrým nápadom. Preto je rozumné dbať o prípravu pomôcok, vďaka čomu pôjde práca jednoduchšie.


Základné vybavenie na montáž :


–        drevený obklad na fasádu

–        hranoly na rošt

–        krycie lišty alebo hranoly

–        hmoždinky a skrutky

–        náradie na montáž (píla, AKU vŕtačka, vodováha a podobne)

–        náter na povrch fasády

–        môžete použiť aj oplechovanie

Zdroj: www.wintech.cz


Dodržujte správny postup


Ak chcete mať na objekte kvalitnú fasádu s dlhodobou životnosťou, ktorá bude spĺňať účel, na jej montáži si dajte poriadne záležať. Správne nasadený obklad s presným umiestnením izolácie vo vhodnej vrstve bude schopný odolávať rôznym vonkajším vplyvom a zároveň ponúkať elegantný dizajn. Aj keď si chcete fasádu namontovať svojpomocne, seriózny projekt práce od skúseného profesionála sa určite zíde.

Zdroj: www.naturmont.cz


Montáž krok po kroku


1. Aklimatizujte drevo – Pred montážou môžete otestovať drevený obklad tým, že ho necháte nejaký čas zabalený vonku. Takto otestujete ich znášanie vlhkosti a budete vedieť ako pri montáži postupovať.


2. Aplikujte ochranný náter – Ďalším krokom je aplikácia ochranného náteru, ktorý treba spraviť tiež pred montážou. Podľa typu náteru sa nanášajú vrstvy, väčšinou dve. Používajte nátery s prvkami proti plesniam a škodcom.


3. Prejdite k tvorbe roštu – Po aplikácií náterov môžete začať s tvorbou roštu, ktorý bude základom pre montáž obkladu. Slúži na prúdenie vzduchu za fasádou, čím sa zabezpečí odvetrávanie a fasáda bude v lepšej kondícií.


4. Namontujte obklad – Na pripravený rošt môžete montovať samotný obklad podľa zásad ukladania dosiek vodorovne a perom hore. Následne ich treba ukotviť prostredníctvom špeciálnych pomôcok, ktoré by mali byť z nehrdzavejúceho materiálu.


5. Dokončite montáž – Na záver ešte upevnite horné a dolné časti fasády pridaním mriežok, aby ste zvýšili jej ochranu. Na istých miestach môžete použiť aj lišty a hranoly na prekrytie a takisto dobre poslúži aj oplechovanie. Postup je hotový a Vy sa môžete tešiť z práce.

Zdroj: www.stylovebalkony.cz


Pokiaľ sa budete pridŕžať správneho postupu a použijete vhodné pomôcky k danej činnosti, samotnú montáž zvládnete aj sami bez účasti odbornej sily. Dvaja alebo traja šikovní robotníci spravia túto prácu zhruba za týždeň, samozrejme vždy to závisí od konkrétnej veľkosti fasády. Takže ak si trúfate, pustite sa do skrášľovania budovy a vychutnajte si túto nádhernú stavebnú prácičku.


Text : Róbert Bosák

Foto : naturhouse.cz, rever.cz, wintech.cz, naturmont.cz, stylovebalkony.cz