Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Viedenská ENERGYbase ukazuje silu úsporných budov

Napísal Róbert Bosák, 18.09.2015

Rakúske stavebníctvo nám už roky dokazuje, že s trvalo udržateľnou výstavbou to myslia vážne. Ukážkovým príkladom realizácie energeticky úsporných budov je aj slávne kancelárske centrum ENERGYbase. 


Výstavba zelených administratívnych budov sa v dnešnej Európe považuje za bežný štandard, no pred niekoľkými rokmi to tak nebolo. Objekty tohto typu pribúdali pomaly a trvalo nejaký čas, kým sa verejnosť aj odborný sektor zoznámili s výhodami týchto nehnuteľností. V roku 2008 sa na ne v niektorých krajinách investori zameriavali oveľa viac a jednou z krajín, kde prebiehala ich výstavba vo väčšom, bolo Rakúsko.  


ENERGYbase – inovatívny „Dom budúcnosti“


V Rakúsku sídli viacero významných zelených budov, ktoré môžu byť dobrým príkladom pre architektov a stavebníkov z celého sveta. Medzi nimi nájdeme aj preslávenú budovu s názvom ENERGYbase, ktorá už vytrvalo sedem rokov dokazuje veľkú silu ekologicky orientovaného stavebníctva a stala sa tak jedným z lídrov zelených budov v krajine. Cieľ výstavby bol jasný, v rámci iniciatívy „Dom budúcnosti“ postaviť prototyp úspornej kancelárskej budovy v štýle pasívneho domu a prezentovať celému Rakúsku, že inovatívne projekty zohľadňujúce úsporu peňazí a koexistenciu s okolitým životným prostredím sú budúcnosť moderného stavebníctva.

Zdroj: www.e-genius.at


Základom bol premyslený koncept


Autori projektu vstupovali do jeho realizácie odvážne, no s patričným rešpektom. Predsa len, celkový koncept budovy bol zostavený tak, že výsledné dielo prinášalo obrovské očakávania. Výstavbu sa nakoniec podarilo dotiahnuť do úspešného konca, čo sa potvrdilo hneď v prvých mesiacoch prevádzky objektu. Účel realizácie mal vyhovieť najnáročnejším požiadavkám na klimatický komfort, kvalitu vnútorného prostredia a celkovú energetickú úsporu. Aj preto sa pri výstavbe využili účelové prvky ako fasáda zo záhybov pracujúca ako solárny generátor, solárne chladenie, tepelné aktivované stavebné konštrukcie či rôzne nové systémy osvetlenia.

Zdroj: www.standort-wien.at


Úspešná investícia sa vyplatila


Príprava projektu ENERGYbase s jeho následnou realizáciou zahŕňala dôkladnú prácu, na ktorej sa podieľal odborný tím zložený z konzultantov, dizajnérov a stavebníkov. Tí mali za úlohu pripraviť celkový koncept, ktorý sa následne zrealizoval podľa očakávaní. Výstavba sa ukončila v roku 2008, kedy bola budova aj oficiálne sprevádzkovaná. Skupina investorov dala do výstavby 14 mil.€, no táto investícia mala zmysel. Nielenže priniesla na realitný trh nový nádych a dokáže už sedem rokov šetriť životné prostredie, navyše poskytuje podstatne nižšie finančné náklady na prevádzku. Pre porovnanie, mesačné náklady sa pohybujú okolo 18 000€, kým pri klasicky postavenej budove s podobnou veľkosťou by šlo aj o 90 000€.

Zdroj: www.edv-design.at


Za vhodnými príkladmi kvalitných a moderných ekologických budov nemusíme chodiť vôbec ďaleko. Hneď za hranicami v susednej Viedni sa nachádza niekoľko úsporných nehnuteľností, ktoré môžu inšpirovať našich architektov a ponúknuť im vzor efektívnych stavebných riešení. Skvelým príkladom môže byť práve ENERGYbase, ktorá síce patrí k „starším“ objektom, no na význame a efektivite nestratila nič. Navyše dokáže dobre konkurovať aj novým budovám, ktoré využívajú ešte modernejšie technológie a o inovácií by mali povedať omnoho viac.  


Text : Róbert Bosák

Foto : e-genius.at, standort-wien.at, edv-design.at