Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Viedeň a Bergen budú čoskoro domovom najvyšších drevených budov

Napísal Róbert Bosák, 10.03.2015

Priaznivci drevostavieb sa konečne dočkajú prvých výškových budov z dreva. Tie sa majú v najbližšej budúcnosti postaviť v nórskom Bergene a v susednej Viedni, takže Európa bude lídrom vo výstavbe vysokých drevených budov.

Zdroj: www.tu.no


Architekti boli doposiaľ s realizáciou výškových drevostavieb opatrní a nepúšťali sa do žiadnych veľkých projektov. Najvyššie súčasné budovy tohto druhu stoja vo Fínsku, Švédsku, talianskom Miláne či austrálskom Melbourne. Majú len niekoľko podlaží a ich výška sotva dosahuje  30-40 metrov, takže o nejakých vysokých objektoch sa nedá hovoriť. To sa má ale čoskoro zmeniť a podľa plánov investorov majú v Európe vyrásť dve výškové drevostavby.   

Zdroj: www.tu.no


Už tento rok má byť hotová Treet


Na výstavbu najvyššej drevenej budovy sa už dávnejšie odhodlali v nórskom meste Bergen. Jedná sa o objekt s názvom Treet, čo v preklade znamená Strom. Tento architektonický skvost sa má podľa plánov dokončiť už tento rok a podľa priebežných informácií nestojí splneniu tohto cieľa zatiaľ nič v ceste. Konečná podoba budovy má siahať do výšky 49 metrov, pričom sa má deliť na 14 poschodí.

Zdroj: www.newsinenglish.no


Najvyššia bude viedenská HoHo Wien


Prvenstvo medzi výškovými drevostavbami si má získať plánovaná budova HolzHochhaus alebo inak nazývaná HoHo Wien. Pôjde o 84 metrovú stavbu, ktorá má byť s 24 poschodiami rekordérom v architektúre orientujúcej sa na drevo. Autori projektu pre ňu vybrali lukratívnu viedenskú štvrť Seestadt Aspern a s jej dokončením sa ráta v roku 2018. Investícia vo výške 65mil. eur sa má odštartovať už túto jeseň.

Zdroj: www.holzbauaustria.at


Expanzia drevostavieb


Drevostavby si dokázali získať vysokú popularitu extrémne rýchlo a ich výstavba zaznamenáva stále väčší rozmach po celom kontinente. Už to nie sú len šikovné drevené rodinné domy, ktoré zapĺňajú obytné štvrte. Stavebníci prichádzajú aj s väčšími dielami ako administratívne budovy alebo bytové domy. Tie sú síce stále menšie a majú výšku do 10 až 12 poschodí, no je len otázkou času kedy začnú vo veľkom pribúdať aj výškové budovy.  


Hlavné dôvody expanzie :


–        budovy sú postavené v ekologickom štandarde

–        výdavky za spotrebu energií sú podstatne nižšie

–        drevo vytvára lepšie prostredie pre užívateľov objektu

–        po estetickej stránke sa tieto stavby omnoho viac cenia

Zdroj: www.proholz.at


So zaujímavými architektonickými projektmi na výstavbu výškových drevostavieb prišlo mnoho developerských spoločností. Avšak veľa z nich sa zatiaľ neuskutočnilo kvôli vysokým finančným nákladom, ktoré tieto budovy vyžadujú. Dôvodom sú aj stavebné postupy, ktoré potrebujú nejaký čas na uvedenie do praxe, aby sa s nimi realizátori lepšie oboznámili a mohli stavať takéto unikátne diela v najvyššej kvalite. Veríme, že dve spomínané výškové budovy v Nórsku a Rakúsku sa úspešne dokončia a postupne bude v Európe takýchto budov pribúdať stále viac.


Text : Róbert Bosák

Foto : tu.no, newsinenglish.no, holzbauaustria.at, proholz.at