Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Vianočný darček od Regulačného úradu – nižšie ceny energií

Napísal Róbert Bosák, 12.12.2016

Regulačný úrad v poslednom období nešetrí dobrými správami a pred Vianocami nás obdarúva ďalším znižovaním cien. Od nového roka tak na energie minieme o desiatky eur menej.

 

Predstavitelia Regulačného úradu avizovali možné budúcoročné zlacňovanie energií už pred niekoľkými mesiacmi. Oficiálne sa tieto predpovede potvrdili až teraz a verejnosť definitívne oboznámili s pripravovaným znižovaním cien. V hre je zlacňovanie plynu, elektriny aj tepla, čo by malo náklady domácností odľahčiť o niekoľko desiatok eur ročne.

 

Cena plynu opäť klesá

 

2,6% - Zdá sa to málo, no ak spočítame pravidelné zlacňovanie spôsobené nízkymi cenami plynu a ropy na trhoch, ide o dosť citeľnú úsporu.

 

Menej aj za elektrinu

 

4,6% - Presne taká bude výška poklesu cien koncovej elektriny od januára. Dotkne sa hlavne bytoviek s väčšou výmerou, v ktorých sa úspora rozpočíta medzi jednotlivé byty.

 

Najviac zlacnie teplo

 

6% - Až toľko má dosiahnuť maximálna možná úspora výdavkov za teplo. K jej hranici sa priblížia hlavne obnovené bytovky, ktoré využívajú vykurovanie z centrálnych rozvodov.

 

Viac ušetria majitelia bytov

 

Znižovanie cien energií sa týka všetkých, no nie v každej domácnosti sa dá hovoriť o ročnej úspore odhadovanej na viac ako 100€. Najviac by mali ušetriť majitelia bytov, nakoľko pri vykurovaní využívajú teplo v centrálnych rozvodoch a to sa zlacní viac ako plyn využívaný vo väčšine rodinných domov. Podobne je to aj v prípade odberu elektriny, kde sa takisto ráta s najväčšou úsporou v bytovkách.

 

Zlacňovanie energií prichádza štvrtýkrát za sebou

 

Správy o nižších cenách energií sa pomaly stávajú pravidlom a za posledné roky nás potešili niekoľkokrát. Zlacňovanie prichádza už štvrtý rok za sebou a aj keď analytici upozorňujú na postupné dvíhanie cien, januárová regulácia nemusí byť posledná. Viac napovie dianie na svetových trhoch, ktoré ovplyvní aj cenový vývoj u nás.  

 

Do výšky celkových nákladov za energie prehovoria aj ďalšie faktory, hlavne počasie. To môže zmierniť výraznú úsporu, ktorá má prísť vďaka regulácii. Stále však existujú spôsoby, ako znižovať tieto náklady, a jedným z najlepších je obnova budov a využívanie úsporných technológií.

 

Text : Róbert Bosák

Foto : halonoviny.cz