Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Viac ako 40 % investorov z Európy chce znížiť investície do nehnuteľností

Napísal Róbert Bosák, 08.03.2024

Pokles aktivity európskych investorov na realitnom trhu bude pokračovať. V porovnaní s rokom 2023 sa ešte zrýchli. Dôvodom je nárast podielu investorov, ktorí plánujú znížiť objem investícií do nehnuteľností.


Záujem investorov o investície do nehnuteľností monitorujú pravidelné prieskumy neziskovej organizácie INREV. Jej analytici zisťovali ich aktuálne nálady a investičné plány aj v úvode tohto roka. Za respondentov si vybrali 90 investorov s celkovou hodnotou aktív 830 mld. €. Iniciátorov prieskumu zaujímalo, koľkí z opýtaných plánujú v rokoch 2024-2025 znížiť, resp. zvýšiť objem investícií do nehnuteľností.

Ilustračné foto, Zdroj: pixabay.com


Najviac pesimistickí sú Európania


Nehnuteľnosti sú dlhodobo jednou z možností, ako investovať bezpečne a výnosne. Stúpajúce úroky hypoték a klesajúce ceny na realitnom trhu dôveru v reality znížili. Vlna pesimizmu má rastúcu tendenciu najmä v Európe. Z 90 respondentov tvoria najvyšší podiel investorov, ktorí chcú v rokoch 2024-2025 investovať do nehnuteľností menej, práve Európania. Menej peňazí do nehnuteľností plánuje v 2-ročnom horizonte vložiť 43 % z nich. V porovnaní s výsledkami minuloročného prieskumu ide o 6 % nárast.


Investori z Ázie investície neznížia


Vyšší podiel investorov plánujúcich znížiť objem investícií do nehnuteľností zaznamenala aj oblasť Severnej Ameriky. Miera pesimizmu v zámorí je nižšia ako v Európe. V rokoch 2024-2025 plánuje znížiť objem investícií na realitnom trhu 32 % severoamerických respondentov. Rastúca nedôvera voči transakciám na realitnom trhu zatiaľ netrápi zástupcov regiónu Ázie a Tichomoria. Ani jeden z opýtaných v čase realizácie prieskumu neuvažoval nad zbrzdením plánovanej investičnej aktivity.

Ilustračné foto, Zdroj: pixabay.com


Text: Róbert Bosák
Zdroj: TASR – teraz.sk
Zdroj foto: pixabay.com