Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Veterná energia je opäť najväčším zdrojom na výrobu elektriny v Nemecku

Napísal Róbert Bosák, 29.06.2023

Obnoviteľné zdroje energie si naďalej razia cestu za získaním dominantného podielu vo výrobe elektriny. V Nemecku dosahujú takmer polovičný podiel. Viac ako 30 % k tomu prispieva veterná energia, ktorá je opäť najvyužívanejším zdrojom na výrobu elektriny.

 

Takmer tretina všetkej vyrobenej elektriny

 

Podľa čísel zverejnených nemeckým štatistickým úradom Statistisches Bundesamt sa podiel elektriny vyrobenej z veternej energie v 1. kvartáli 2023 zvýšil na 32,2 %. Veterné turbíny na nemeckej pevnine aj vo vodách Severného mora tak v priebehu prvých 3 mesiacov tohto roka vyprodukovali takmer tretinu všetkej nemeckej elektriny. Výsledok za 1. tohtoročný štvrťrok potvrdil, že Nemecko bude pri napĺňaní cieľa vyrábať do roku 2030 najmenej 80 % elektriny z obnoviteľných zdrojov energie vsádzať najmä na vietor.

Zdroj: unsplash.com 

 

Po necelých 3 rokoch opäť na čele rebríčka

 

Zvýšenie podielu elektriny vyrobenej z vetra na 33,2 % viedol k návratu veternej energie na čelo rebríčka najvyužívanejších zdrojov. Naposledy tam bola v 2. štvrťroku 2020. Na vedúcu priečku sa vrátila po tom, čo podiel elektriny z uhlia dosiahol v úvodnom kvartáli tohto roka 30 %. Pokles zaznamenal aj ukazovateľ monitorujúci podiel elektriny vyrobenej zo všetkých konvenčných zdrojov energie – z uhlia, plynu a jadra. Ten sa v medziročnom porovnaní znížil o 1,5 % na konečných 51,4 %.

Zdroj: unsplash.com 

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: destatis.de

Zdroj foto: unsplash.com