Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Veterná elektráreň v Baltskom mori bude mať turbíny z recyklovanej ocele

Napísal Róbert Bosák, 11.03.2024

Čistú zelenú elektrinu z veternej energie vyrábajú zariadenia z materiálov zaťažujúcich planétu. Firma Vestas chce zmierniť dopady ich výroby montážou turbín z recyklovanej ocele. Prvé modely nainštaluje vo veternom parku v Baltskom mori.


Klasické veterné turbíny sa zhotovujú zo železa, resp. z ocele. Tento materiál sa použije aj pri výrobe zariadení, ktoré budú produkovať elektrinu vo veternej elektrárni Baltic Power. Nový veterný park začne vznikať vo vodách Baltského mora v priebehu budúceho roka. Spoločnosť Vestas v ňom nainštaluje veterné turbíny z oceľového šrotu.

Ilustračné foto, Zdroj: pixabay.com


Dve tretiny recyklovaných turbín


O produkciu elektriny vo veternom parku Baltic Power sa postará 76 veterných turbín. Nie všetky budú zhotovené z oceľového šrotu. Vestas plánuje v novej baltskej veternej elektrárni nainštalovať dve tretiny recyklovaných zariadení. Vyrobené budú zo špeciálnych oceľových dosiek zhotovených z oceľového šrotu. Dodávať ich bude oceliareň ArcelorMittal, s ktorou firma Vestas nadviazala spoluprácu za účelom hľadania šetrnejších metód výroby veterných turbín.


Elektrina pre 1,5 mil. domácností


Použitie recyklovanej ocele v hornej časti zariadenia umožní znížiť celkové množstvo emisií vyprodukovaných pri výrobe turbíny o 25 %. V prípade turbín inštalovaných na súši, ktoré sa môžu zhotoviť z oceľového šrotu celé, by sa množstvo emisií znížilo ešte viac. Výroba potrvá rovnako dlho ako u bežných turbín, no s vyššími nákladmi. Firma Vestas investuje väčší balík peňazí za účelom vzniku recyklovanej veternej elektrárne s cieľom produkovať a distribuovať čistú elektrinu pre 1,5 mil. poľských domácností.


Text: Róbert Bosák
Zdroj foto: pixabay.com