Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Vedci experimentujú, výsledkom má byť bio betón z kostí

Napísal Róbert Bosák, 11.10.2016

Mali sme tu už cigaretové ohorky aj odpad z plastových fliaš. Vedci však hľadajú ďalej a v snahe prísť s úspornejšími a zdravšími materiálmi skúmajú možnosť stavať výškové budovy z kostí a škrupín.

 

Podľa britských vedcov je možné nahradiť klasický betón prírodnými materiálmi ako sú kosti a škrupiny z vajec. Aspoň tak to tvrdia odborníci z univerzity Cambridge, ktorí zahájili prácu na novom revolučnom objave. Tým má byť využitie týchto netradičných materiálov pri stavbe výškovej budovy, čím by dali stavebníctvu úplne nový rozmer.

Zdroj: motherboard.vice.com

 

Alternatíva voči klasickému betónu

 

Zámer vedcov z Cambridge dnes nikoho neprekvapí, nakoľko hľadanie úsporných alternatív voči klasickému betónu sa stalo cieľom mnohých tímov. Zdá sa, že jednou z nich by sa mohli stať práve kosti a škrupiny. Podľa vedkyne Michelle Oyen sú tieto materiály ľahšie a zároveň odolnejšie, čo by pomohlo skvalitneniu moderných trvalo udržateľných budov. Na univerzite tak začali s pokusmi, ako spracovať kosti do špeciálneho druhu biobetónu. 

 

Nižšia produkcia emisií

 

V prípade, že experiment s použitím kostí ako stavebného materiálu sa podarí a vedci nájdu spôsob, ako týmto spôsobom realizovať aj mrakodrapy, zvyšovanie kvality výstavby nebude jediným pozitívom metódy. Podľa Michelle Oyen to pomôže znížiť emisie produkované pri výstavbe pomocou klasického betónu, ktorý vraj zodpovedá za 10% emisií CO2 na planéte. 

 

Dostať kostný betón do obehu chce roky práce


Práca na revolučnom projekte prebieha naplno, no sami iniciátori experimentu potvrdzujú, že dopracovať sa k reálnym výsledkom ešte potrvá niekoľko rokov. Problém spočíva v súčasnom stave stavebníctva, ktoré nie je pripravené stavať výškové budovy z nových bio materiálov, čo sa však vzhľadom na potrebu zmeniť štýl výstavby v budúcnosti musí zmeniť.  

Zdroj: www.m2now.co.nz

 

Prvé pokusy skúmajúce schopnosti nového betónu z kostí a škrupín sa osvedčili a vedci tak majú ďalšiu motiváciu pokračovať. V súčasnosti je použitie týchto materiálov vo hviezdach, no ich potenciál pre budúcnosť architektúry sa nedá poprieť. Svet potrebuje nové stavebné prvky a ak to nebude výstavba pomocou kostného betónu, vedci budú musieť prísť s niečím iným.

 

Text : Róbert Bosák

Foto : businessinsider.com, motherboard.vice.com, m2now.co.nz