Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

V Saudskej Arábii stoja dve najdrahšie budovy sveta

Napísal Róbert Bosák, 16.12.2016

V súvislosti s megalomanskými stavbami sa netvoria len rebríčky tých najvyšších budov sveta. Odborníci sa sústreďujú aj na zoznam najdrahších stavieb, ktoré vyšli investorov niekoľko miliárd. A mnohých z nás prekvapí, že tento rebríček ovládla Saudská Arábia.

 

Na vrchole rebríčka najdrahších budov by sme najskôr čakali nejaké americké alebo čínske mrakodrapy, po prípade niektorý z dubajských futuristických projektov. Dva saudskoarabské stavebné monumenty sa však postarali o prekvapenie a obsadili hneď prvé dve pozície. Čo je najdôležitejšie, ani jeden z nich nepatrí k výškovým lídrom, no napriek tomu stál obrovské peniaze. Ani tieto budovy však úplne nedobyli svet, pretože ide o objekty, ktorých výstavba stála síce najviac, no z hľadiska súčasnej trhovej hodnoty najdrahšie nie sú.  

 

Budovy s najvyššou cenou nákladov na výstavbu

 

1.The Grand Mosque (Mekka) – 27 miliárd eur

Centrum islamského sveta, v ktorom sa v rámci duchovných obradov stretne ročne okolo 5 miliónov ľudí. Takáto pompézna svätyňa stála 27 miliárd eur a to ešte nie je konečná suma. Jej priestory sa totiž stále rozširujú a momentálne je otázne, do akej veľkosti bude svätostánok expandovať. Samozrejme, z toho vyplýva aj otáznik nad konečnými stavebnými nákladmi.

Zdroj: www.wtg-global.net


2.Abraj Al Bait (Mekka) – 13,5 miliardy eur  

Táto do neba siahajúca veža síce neprerástla najvyššiu budovu sveta, no radí sa na najvyššie pozície. Aj keď výškový titul v zbierke nemá, s výškou 601 metrov (vrátane úplného vrcholu veže) je najvyššou hodinovou vežou sveta a okrem toho je najdrahšou dokončenou budovou, nakoľko spomínaná moslimská svätyňa sa stále rozširuje.

Zdroj: www.constructionweekonline.com


3.Marina Bay Sands (Singapur) – 7,2 miliardy eur

Ak si odmyslíme reaktor v jednej francúzskej elektrárni za viac ako 12 miliárd eur, potom sa k bronzu dostalo hotelové kasíno zo Singapuru. To vyšlo investorov na 7,2 miliardy a okrem vysokých nákladov ohúri aj exkluzívnym dizajnom alebo bazénom na streche. Singapur má v prvej desiatke ešte jedného účastníka a tým je Resorts World Sentosa za 4,5 miliardy eur.

Zdroj: www.wtg-global.net


Najvyššia neznamená najdrahšia

 

To, že výška, výmera a iné parametre nie sú pri počítaní celkových finančných nákladov na výstavbu až tak rozhodujúce, potvrdzujú práve rebríčky najdrahších budov. Na popredných pozíciách sa totiž neumiestnila ani dubajská Burj Khalifa, ani Shanghai Tower, ktoré sú vôbec najvyššími mrakodrapmi sveta. Aj keď Hodinová veža z Mekky patrí k najvyšším stavbám, medzi najdrahšími budovami ide skôr o unikátny prípad teórie vysoký=drahý. Platí to aj pri hodnotení mrakodrapov, medzi ktorými dominuje americká One World Trade Center, ktorá stála o takmer 2 miliardy eur viac ako líder z Dubaja.

Zdroj: www.constructionweekonline.com

 

Peniaze, za ktoré boli postavené najdrahšie budovy planéty, by pokryli celoročný rozpočet niektorých metropol. Napriek tomu sa investori nezdráhali minúť na výstavbu svetoznámych architektonických diel miliardy a navždy ich tak zapísať do histórie, no nie kvôli výške alebo rýchlosti realizácie, ale kvôli rekordným nákladom.   

 

Text : Róbert Bosák

Foto : m.dulichthu-dong.com, wtg-global.net, constructionweekonline.com