Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

V Paríži dokončili udržateľnú olympijskú arénu z dreva

Napísal Róbert Bosák, 10.04.2024

Do štartu letnej olympiády ostáva niekoľko týždňov a vo francúzskej metropole finišujú prípravy na športový sviatok roka. V rámci príprav bol dokončený aj štadión pre vodné športy. Ako jedno z mála športovísk v krajine disponuje drevenou konštrukciou.


Program tohtoročnej olympiády oficiálne štartuje 26. júla. Už deň po oficiálnom začiatku hier prebehnú prvé disciplíny v skokoch do vody a v synchronizovanom plávaní. Boj o cenné kovy sa uskutoční v novej aréne Aquatics Centre postavenej v štvrti Saint-Denis. Štadión, ktorý bude hostiť aj zápasy vo vodnom póle, bol navrhnutý ateliérmi Ateliers 2/3/4 a VenhoevenCS ako moderná udržateľná aréna, ktorej konštrukcia je takmer celá z dreva.

Foto: Proloog


Viac ako 2300 m3 dreva


Architekti z francúzskeho a holandského ateliéru zvolili drevo ako hlavný stavebný materiál kvôli jeho praktickej aj estetickej funkcii. Na realizáciu konštrukcie bolo použitých približne 2300 m3 dreva. Drevené prvky umožnili vytvoriť konštrukciu so zaoblenými okrajmi strechy, ktorá pôsobí viac organicky. Pod strechou je fasáda s pozdĺžnymi otvormi, ktoré zabezpečia presvetlenie vnútorných priestorov a tým podporia úsporu energie vynaloženej pri prevádzke športoviska.

Foto: a234.fr/venhoevencs.nl


Solárne panely, recyklácia plastov


O úsporu energie sa budú starať viaceré technologické zariadenia. Solárne panely na streche majú vyrobiť dostatočné množstvo elektriny na pokrytie spotreby energie arény pri jej plnej prevádzke. Ďalším zdrojom energie je teplo z neďalekého dátového centra, ktoré sa formou rekuperácie dostane do vykurovacieho systému v Aquatics Centre. Teplo vo vnútri štadióna pomôže udržiavať tzv. konkávny tvar rámu strechy. Jeho rozpätie 90 m z neho robí najväčší drevený strešný rám tohto typu na svete. Udržateľný charakter arény vyzdvihujú recyklované doplnky vrátane diváckych sedačiek zhotovených z použitých plastov.

Foto: Proloog


Jediné nové olympijské športovisko


Dôraz na udržateľnosť projektu vyplynul zo snahy usporiadateľov zorganizovať olympiádu berúcu ohľad na životné prostredie. Záväzok o hospodárskej a environmentálnej udržateľnosti bol jedným z kľúčových dôvodov, pre ktoré bol za usporiadateľa LOH 2024 zvolený Paríž. Zohľadnenie vyšších environmentálnych štandardov viedlo k uprednostneniu rekonštrukcií existujúcich športovísk pred výstavbou nových komplexov, vďaka čomu sa ušetrili finančné zdroje a zároveň znížil objem vyprodukovaných emisií. Aquatics Centre je jediným novým športovým komplexom, ktorý bol v Paríži vybudovaný pre účely tohtoročnej olympiády.

Foto: Proloog


Text: Róbert Bosák
Foto: Proloog, a234.fr/venhoevencs.nl