Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

V Osle vyrástla demontovateľná administratívna budova z dreva

Napísal Róbert Bosák, 25.01.2024

Nórsko patrí dlhodobo k lídrom v oblasti výstavby drevostavieb. Z dreva bola postavená aj nová administratívna budova HasleTre v širšom centre nórskej metropoly. Architekti ju navrhli ako demontovateľnú stavbu, ktorá vsádza na drevo-centristický prístup.

HasleTre, oslotre.no – Dmitry Tkachenko


Projekt HasleTre je dielom ateliéru Oslotre. Nórska firma bola poverená návrhom budovy, ktorá plní účel sídla charitatívnej organizácie Save the Children. Požiadavkou bolo navrhnúť viacpodlažný objekt s útulnými interiérovými priestormi, ktoré disponujú zdravou vnútornou mikroklímou. Architekti mali zohľadniť aj súčasné nároky na udržateľnosť. Výsledkom tejto požiadavky je demontovateľná drevostavba, ktorá šetrí peniaze aj životné prostredie.

HasleTre, oslotre.no – Einar Aslaksen


Kancelársky objekt celý z dreva


Nórski architekti vsadili pri tvorbe návrhu budovy HasleTre na drevo-centristický prístup. V praxi ide o návrh, ktorý nevyužíva drevo len ako dominantný stavebný materiál doplnený o sekundárne materiály. Pri projekte z dielne ateliéru Oslotre bolo drevo použité ako jediný konštrukčný materiál. Z dreva sa zhotovila celá konštrukcia, ktorá má špeciálnu mriežkovanú formu. Pri jej realizácii neboli použité žiadne kovové skrutky. Ako spojovacie a spevňujúce prvky poslúžili drevené klince a väčšie drevené hmoždinky.

HasleTre, oslotre.no – Dag Sandveen


Dôraz na recyklované materiály


Kombinácia mriežkovanej konštrukcie a špeciálnych spojovacích prvkov z dreva umožňuje jednotlivé stavebné časti kedykoľvek rýchlo a ľahko demontovať. Budova sa vďaka tomuto stavebnému profilu môže v budúcnosti rozšíriť o novú prístavbu, prípadne sa jej dispozícia môže upraviť podľa aktuálnych požiadaviek užívateľov budovy. Po ukončení využívania sa môže celý objekt rozmontovať a časť jeho konštrukcie opätovne použiť pri realizácii ďalšieho projektu. Dôraz na recykláciu bol kladený aj pri výstavbe HasleTre. V budove s kancelárskou plochou 3000 m2 je až 60 % recyklovaného nábytku. Recyklované drevo bolo použité aj pri montáži niektorých podláh a stropných dosiek.

HasleTre, oslotre.no – Einar Aslaksen


Drevo-centristický prístup plní širokú praktickú aj estetickú funkciu. Čistý prírodný materiál vystupuje ako kľúčový estetický prvok aj vo vonkajšej časti stavby. Najvýraznejším prvkom sú borovicové šindle použité na vonkajšie obloženie budovy. Borovicové drevo bude po čase zvetrávať a meniť svoje odtiene z hnedých na tmavšie sivo-hnedé.


Text: Róbert Bosák
Zdroj foto: oslotre.no – Dmitry Tkachenko, oslotre.no – Einar Aslaksen, oslotre.no – Dag Sandveen