Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

V nórskom Osle rastie najvyššia drevostavba sveta

Napísal Róbert Bosák, 22.09.2018

Po včerajšom článku o petrohradskom mrakodrape, ktorý sa stal najvyšším v Európe, pri výškových projektoch ostaneme. Dnes ale nazrieme do iného súdka a predstavíme si projekt najvyššieho mrakodrapu z dreva.

 

Ešte pred pár rokmi boli návrhy na výstavbu drevených mrakodrapov iba snami niekoľkých architektov. Dnes takéto projekty pribúdajú jeden po druhom a po najnovšom k nim patrí aj The Mjös Tower, ktorý sa má stať najvyšším dreveným mrakodrapom sveta.

Zdroj: ukfiremag.mdmpublishing.com 


Nórsko chce ovládnuť svet drevostavieb

 

84,5 m nie je v porovnaní s do neba siahajúcimi železobetónovými mrakodrapmi nič, no vo svete drevostavieb ide o neuveriteľný pokrok. 18-poschodová veža The Mjös Tower, ktorá momentálne rastie v nórskom Osle, sa totiž po svojom ukončení stane najvyššou drevenou budovou sveta. Prekoná tak aktuálneho lídra z ďalšieho nórskeho mesta Bergen, ktorým je projekt Treet dosahujúci výšku 49 m.

Zdroj: www.svenskttra.se 


Úvodná fáza výstavby je úspešne za nami

 

Nový výškový líder v zozname drevených budov má úspešne za sebou štart realizácie aj s prvými stavebnými prácami. Momentálne je dokončená kostra budovy, po ktorej sa má prejsť k ďalším krokom spojeným s realizáciou strechy a fasád. Ak bude všetko prebiehať podľa časového harmonogramu, v marci budúceho roka by The Mjös Tower mohla byť oficiálne skolaudovaná.

Zdroj: www.straitstimes.com 


Prvenstvo veže z Osla asi nevydrží dlho 

 

Aj keď projekt z Osla momentálne nemá konkurenta, ktorý by ho prerástol (snáď len HoHo z rakúskej Viedne, ktorý má po dokončení dosahovať 84 m), na tróne sa zrejme neohreje veľmi dlho. Architekti totiž navrhujú niekoľko ďalších výškových drevostavieb siahajúcich ešte vyššie. 2 z nich sú už v štádiu príprav a je len otázkou času, kedy sa zaháji ich realizácia.

 

The Abebe Court Tower (Lagos, Nigéria) – 87 m

Zdroj: www.inhabitat.com


Baobab Tower (Paríž, Francúzsko) – 120 m

Zdroj: archpaper.com 


Autori projektu nehlásia žiadne komplikácie, takže ďalšie etapy výstavby by mali prebiehať plynulým tempom až po samotnú kolaudáciu. Ak sa podarí splniť plán a drevostavbu postavia presne tak, ako sa očakáva, nórska metropola a s ňou celý svet bude bohatší o ďalšiu kvalitnú drevostavbu schopnú znižovať emisie a šetriť spotrebou energie.

 

Text: Róbert Bosák

Foto: www.skyscrapercenter.com, ukfiremag.mdmpublishing.com, www.svenskttra.se, www.straitstimes.com, www.inhabitat.com, archpaper.com