Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

V New Yorku chcú vybudovať park pod zemou

Napísal Róbert Bosák, 05.04.2016

Možno už nie je kde stavať a možno ide len o snahu architektov priniesť niečo nové. Nech je to akokoľvek, realizácia podzemného parku v New Yorku patrí k netradičným riešeniam ako oživiť lokalitu atraktívnou zónou na oddych.

 

Problémy s nedostatkom oddychových zón poskytujúcich únik pred veľkomestským ruchom sú pre New York typické. Mestská zástavba je tak prehustená, že hľadať nejaký veľký park plný kvetov, vtákov a slnečného svitu treba niekoľko hodín. Pomôcť zlepšiť túto situáciu sa pokúšajú traja architekti, ktorí si zaumienili premeniť opustený terminál metra na podzemný park. Znie to ako žart, no podľa plánov odhodlanej trojice sa obyvatelia New Yorku dočkajú špeciálneho parku vybudovaného pár metrov pod povrchom zeme.   

 

Prvý park na svete, ktorý má byť pod zemou

 

Väčšina šialených architektonických nápadov prichádza z Dubaja a Číny, no jedným takým sa blysol aj New York. Práve v ňom sa plánuje výstavba prvého podzemného parku, ktorý zatiaľ nenájdeme v žiadnom inom kúte sveta. Nápad je to úžasný, no prináša viacero otáznikov ako napríklad, či sa podarí vytvoriť živú atmosféru bežných parkov alebo pritiahnuť záujem ľudí o trávenie voľného času niekde pod zemou. Autori projektu sa však neboja a napriek rôznym prekážkam sú odhodlaní zrealizovať svoj odvážny zámer.

Zdroj: www.thelowline.org

 

Ako areál parku poslúži terminál metra

 

Už pri príprave projektu bolo najdôležitejšie nájsť správne miesto, kde by sa dal takýto park vybudovať. Manhattan ponúka niekoľko opustených úsekov metra, takže rozhodnutie padlo na jeden z nefunkčných terminálov v Lower East Side. Práve v jeho priestoroch sa našlo dosť miesta pre vegetáciu, chodníčky aj miesta na sedenie, ktoré by spolu vytvorili skutočný park prinášajúci príjemnú atmosféru a ideálne podmienky na relax.

Zdroj: www.thelowline.org 


Park môže žiť aj pod zemou

 

Hlavnou úlohou ako spraviť park živým, bude vyriešiť zdroj svetla, bez ktorého nebude mať realizácia žiadny zmysel. Podľa účastníkov projektu sa má pod zem nainštalovať masívna sieť optických káblov, ktoré by prenášali svetlo priamo z povrchu zeme. Súčasťou zdroja energie v areáli majú byť najmodernejšie solárne technológie, na ktorých sa aktuálne pracuje. Po ich uvedení do prevádzky sa definitívne potvrdí, že aj podzemné prostredie môže parku ponúknuť plnohodnotné podmienky.

Zdroj: www.thelowline.org

 

Dočkajú sa obyvatelia realizácie ?

 

Iniciátori netypického nápadu mali na prípravu projektu viacero dôvodov, ktoré ich viedli k predstaveniu svojej veľkej vízie. Tá žije v povedomí ľudí z New Yorku a okolia niekoľko rokov, no dlhšie sa nenašla vôľu na spustenie prác. Na druhej to strane to aspoň malo prínos pre dôkladné premyslenie celého konceptu a následné získavanie finančných prostriedkov. Teraz vyzerá myšlienka realizácie originálneho parku pod zemou omnoho reálnejšie a autori veria, že park by mohol verejnosti otvoriť brány už v roku 2019 alebo 2020.  

Zdroj: www.thelowline.org


Záujem o netradičné architektonické riešenia zažíva na Manhattane veľký ošiaľ a realizácia podzemného parku to len potvrdzuje. Po nadzemných tratiach, chodníkoch a takisto parkoch prichádza nápad presunúť sa z výšky rovno pod zem, kde je vraj ideálny priestor na realizáciu parku. Podľa aktuálnych informácií je všetko pripravené a už čoskoro by sa mohli začať prvé práce. Možno sa budú domáci obyvatelia aj návštevníci New Yorku prechádzať týmto parkom už o niekoľko rokov.

 

Text : Róbert Bosák

Foto : thelowline.org