Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

V meste Wujin rozkvitol obrovský lotosový kvet

Napísal Róbert Bosák, 24.01.2016

Každý architekt, ktorý dostane šancu pracovať na nejakom veľkolepom projekte, sa snaží priniesť jedinečný návrh vzbudzujúci úžas. Podobne tomu bolo aj pri príprave projektu Wujin Lotus Centre zrealizovanom v Číne.

 

Najľudnatejšia krajina sveta sa môže pochváliť viacerými unikátnymi budovami, ktoré zdobia obraz jednotlivých čínskych miest. Nie je to vôbec dávno, čo na mapu mesta Wujin pridali jednu z najkrajších budov v celej krajine. Architekti totiž prišli s nápadom postaviť budovu v podobe lotosového kvetu, ktorá je skutočným výkvetom regiónu a hneď od ukončenia prác priťahuje pozornosť domácich obyvateľov aj návštevníkov zo zahraničia.

Zdroj: www.designboom.com

 

Architekti sa inšpirovali tradičným symbolom

 

Dizajn budovy známej aj ako Lotus Building v sebe ukrýva hlbší zmysel. Lotosový kvet je totiž v Číne odjakživa považovaný za symbol obnovy a očisty, ktorý má priam magickú silu.  Objekt s touto podobou by tak mal vystihovať myšlienku blízku tomuto symbolu, čo sa daní architekti z austrálskeho ateliéru Studio55 snažili maximálne previesť do svojho návrhu a práve lotos im pri tvorbe projektu komunitného a kultúrneho strediska prišiel úplne vhod.

Zdroj: www.designboom.com

 

Jedinečnému dizajnu nechýba nič

 

Pri pohľade na Lotus Building nás hneď očarí samotný dizajn. V podstate sa jedná o vrchol sochárskeho umenia, pretože presklená stavba z istého uhla pohľadu pôsobí ako veľká socha. Architekti navyše nezabudli na celý príbeh rozkvetu lotosu, pretože stavba je umiestnená na vode a jej vzhľad je zobrazený v troch fázach rozkvetu presne ako v prírode. K tomu pridali krásnu svetelnú scenériu, ktorá prebieha na bočných stenách, takže veľkolepé vizuálne efekty ešte viac spestrili celkový dojem.

Zdroj: www.designboom.com

 

Tvorcovia mysleli aj na energetickú efektivitu

 

Nie je to len vzhľad, ktorý robí objekt výnimočným, pretože autori si dali záležať na celej práci a z budovy spravili kvalitné dielo schopné splniť aj tie najnáročnejšie konštrukčné a energetické požiadavky. Objekt je vybavený napríklad geotermálnymi pilótami, ktorých úlohou je efektívne nakladať s vodou z jazera a nezabudlo sa ani na ďalšie úsporné prvky, ktoré pomáhajú pri úspore elektriny. 

 

Dva roky rozkvetu

 

Slávna budova ponúkajúca výnimočný zážitok, ktorý má návštevníkom pomôcť vnútorne rozkvitnúť, bude v tomto roku oslavovať dva roky. Zámer tvorcov objektu sa celkom dobre podaril, pretože v lokalite sa posilnili vzťahy a miestna komunita začala viac spolupracovať a zároveň rozvíjať svoj potenciál. Možno to bola sama sila symboliky lotosového kvetu, ktorá podporila väčšiu spolupatričnosť ľudí a pomohla im pri hľadaní spoločných záujmov.

Zdroj: www.designboom.com

 

Čínska architektúra je v posledných rokoch na vrchole, o čom svedčí aj veľdielo vybudované v meste Wujin. Lotosový kvet síce inšpiroval niekoľkých architektov už dávnejšie, no žiadne dielo nie je tak príťažlivé ako Lotus Building. Dva roky stačia na to, aby sa kvalita a potenciál budovy dali objektívne zhodnotiť a v tomto prípade by sme mohli prácu tvorcov oznámkovať jednotkou za každú stránku od dizajnu po konštrukčné a technologické riešenie stavby.

 

Text : Róbert Bosák

Zdroje : designboom.com

Foto: designboom.com