Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

V japonských veľkomestách riešia problémy so zeleňou strešnými parkmi

Napísal Róbert Bosák, 21.10.2019

Prehustené východoázijské veľkomestá trpia dlhodobým úbytkom zelene. Aspoň sčasti sa to snažia riešiť netradičné terasovité parky, ktoré sa realizujú na strechách budov. Za inšpiráciou sa môžeme vybrať napríklad do japonskej Osaky.

Zdroj: www.jerde.com 


Zelená architektúra už dávno nie je len o využití rekuperácie, solárnych technológií či iných pokrokových úsporných systémov. Jej súčasťou sa stáva aj zakomponovanie živých záhrad či dokonca celých parkov do jednotlivých častí budov. Jedným z najlepších príkladov je Namba parks, ktorý láka k „pobytu“ v netradičnej zelenej zóne priamo na streche obchodného centra.

Zdroj: jtabn99 – www.flickr.com 


Terasovitý systém strešných parkov

 

V prípade Namba parks nejde o 1, ale hneď o niekoľko strešných parkov. Viac ich je kvôli ich polohe na oddelených terasách jednotlivých poschodí, resp. častí jednotlivých poschodí, ktoré tvoria špeciálne terasovito tvarovanú strechu celého komplexu. Jej štruktúra postupne stúpa až na 8 úrovní kopírujúcich jednotlivé podlažia nákupného centra.

Zdroj: osaka-info.jp 


Verejná kultúrno-oddychová zóna

 

Originálne riešený strešný priestor nie je len estetickým oživením objektu. Jeho úloha spočíva vo vytváraní pohodlia pre zákazníkov centra. Tí v jednotlivých strešných zónach oddelených chodníkom pomedzi terasy nenájdu len pokoj, ale aj možnosť na spoločenské vyžitie. V parku sa totiž organizujú rôzne kultúrne podujatia, ktoré ešte viac zvyšujú jeho funkciu v meste.

Zdroj: www.jerde.com  


Z obchodného centra zelený unikát

 

Samotné obchodné centrum by síce patrilo k najlepším japonským projektom svojho druhu aj bez strešného parku, no jeho zakomponovanie do návrhu mu predsa pridalo na význame. Nie náhodou sa centru ako takému podarilo získať pár ocenení, pri ktorých udelení bol opakovane vyzdvihnutý nápad zriadiť takúto nezvyčajnú zelenú zónu.

Zdroj: www.jerde.com 


Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: www.jerde.com, jtabn99 – www.flickr.com, osaka-info.jp