Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

V Holandsku sprevádzkovali prvú antismogovú vežu

Napísal Róbert Bosák, 24.09.2015

Nie sú to len pasívne budovy, obrovské mrakodrapy alebo objekty z 3D tlačiarní, ktoré potvrdzujú napredovanie architektúry a stavebníctva. Vývoj vedúci k unikátnym typom budov priniesol stavbu, ktorá funguje ako skutočný vysávač znečisteného vzduchu.  


Budovy, ktoré budú slúžiť ako vysávače znečisteného vzduchu so schopnosťou jeho filtrácie a následného premieňania na čistejší, boli donedávna iba snom. Avšak tento sen sa stal realitou a v súčasnosti poznáme prvú fungujúcu stavbu tohto druhu, ktorý dokáže naozaj fungovať ako vysávač na vzduch. Zámer tvorcov projektu sa podarilo splniť na výbornú a svet architektúry je bohatší o ďalší prevratný objekt, ktorý nemá obdobu.

Zdroj: www.studioroosegaarde.net


Prvá antismogová veža


Originálny projekt, ktorý v oblasti architektúry a stavebníctva udáva nový smer, prichádza z holandského Rotterdamu. Po dávnejšom otvorení svetoznámej tržnice Markthal Rotterdam sa z holandského mesta prihlásili s ďalším fascinujúcim objektom podporujúcim rozvoj modernej architektúry. Avšak tentoraz ide skôr o technologický skvost ako o stavbu, ktorá vzbudzuje pozornosť neodolateľným dizajnom. Reč je o antismogovej veži, ktorá je vôbec prvou na svete a hneď po jej sprevádzkovaní ukázala, že ide o modernú stavbu s obrovským potenciálom do budúcnosti.  

Zdroj: www.livegreenblog.com


Cieľom bolo postaviť „vysávač“ filtrujúci vzduch


Hlavní autori prestížnej stavby Daan Roosegaarde a Bob Ursem mali pri príprave projektu jednoznačný cieľ. Ich úlohou bolo spracovať návrh na výstavbu unikátnej budovy, ktorá by dokázala vysať znečistený vzduch a prefiltrovaný do čistejšej konzistencie ho vrátiť späť do prostredia. Prvé výsledky prevádzky novootvorenej veže dokazujú, že svedomitá príprava sa vyplatila a kovová veža s výškou 7 metrov spĺňa svoj účel, tým že prefiltrovaný vzduch je zhruba o 60% čistejší. Za zmienku stojí aj objem vyčisteného vzduchu, ktorý dosahuje 30 000 m3 za hodinu, čo je na prvú stavbu tohto typu skvelé číslo.

Zdroj: www.digicult.it


Súčasť konceptu antismogovej kampane


Rotterdamská veža sa postavila ako súčasť konceptu „Smog-free project.“ Ide o iniciatívu spoločnosti European Nano Solutions, ktorá zahájila spoluprácu práve s autormi budovy a spoločne chcú realizovať výstavbu takýchto objektov. Do projektu zapájajú aj verejnosť, ktorá im môže pomáhať viacerými spôsobmi, či už finančným príspevkom alebo mediálnou kampaňou. Nakoľko ide o budovu prinášajúcu do sveta stavebníctva pokrok, reklamu si robí prakticky sama len svojou prevádzkou. Projekt na tom nie je zle ani po finančnej stránke, pretože v súčasnosti sa vyzbieralo už viac ako 100 000€ a počet darcov sa neustále zvyšuje.     

Zdroj: www.behance.net


Európske metropoly síce nemajú so smogom až taký veľký problém, no realizácia takýchto budov určite pomôže životnému prostrediu a samozrejme aj zdraviu samotných obyvateľov. Napĺňanie rozsiahleho antismogového konceptu má pokračovať ďalej, takže už v najbližšom čase by sme mohli byť svedkami podobných stavieb aj v iných lokalitách. Najprv však treba počkať, či bude prevádzka rotterdamskej veže prebiehať podľa očakávaní a či sú prípravy na spustenie výstavby ďalších objektov vhodné.


Text : Róbert Bosák

Foto : wired.com, studioroosegaarde.net, livegreenblog.com, digicult.it, behance.net