Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

V Dánsku stavajú z morských rias

Napísal Róbert Bosák, 18.12.2015

Netradičných materiálov vhodných na výstavbu moderných ekologických domov  pribúda čoraz viac. V niektorých kútoch sveta sú dokonca obľúbené aj morské riasy, ktoré sa na tento účel celkom dobre hodia.

 

Zdá sa, že o využití morských rias sme toho doteraz vedeli príliš málo, pretože informácie o ich význame v stavebníctve sú pre nás úplnou novinkou. Nejde o žiadny žart a s morskými riasami sa už nemusíme stretávať iba v kuchyni. V Dánsku ich totiž využívajú ako unikátny stavebný materiál, ktorý sa hodí na mnohé typy nehnuteľností a dokáže z nich spraviť skvelé a plnohodnotné objekty.

Zdroj: www.dailymail.co.uk

 

Osvedčený materiál miestnej architektúry

 

Využitie morských rias pri výstavbe domov k nám prichádza z malého dánskeho ostrovčeka. Práve tu sa tento špeciálny prírodný materiál aplikuje na domy už dlhšie a miestni s ním majú iba pozitívne skúsenosti. Aj preto sa v minulosti uplatnil pri realizácií desiatok domov a bez problémov poskytol kvalitu, ktorá bola vzhľadom na klimatické podmienky určite potrebná.

Zdroj: www.facepla.net

 

Projekt, ktorý zachováva tradíciu

 

Postupom času začali jednotlivé domy zanikať a na ostrove sa ich zachoval iba zlomok. Aj to bolo jedným z dôvodov, prečo sa ateliér Vandkunsten rozhodol pre projekt moderného domu postavený z prírodných materiálov, ktorým dominovali práve riasy. Architekti si dali patrične záležať a výsledkom je štýlový objekt, ktorý spĺňa podmienky ekologického bývania a navyše zachraňuje tradíciu miestnej architektúry.

Zdroj: www.globalecomall.com

 

Kombinácia rias a iných prírodných prvkov

 

Morské riasy neboli jediným materiálom použitým pri výstavbe. Ich prítomnosť nájdeme na streche, ako súčasť stropných panelov, tvoria odolnú akustickú izoláciu a takisto pokrývajú fasádu. Aj napriek skvelým vlastnostiam však nemohli byť použité všade a tvorba konštrukcií sa niesla v znamení dreva. Objekt je tak vybudovaný z kombinácie prírodných materiálov, čo mu dodáva na kráse a podpore zdravého vnútorného prostredia.

Zdroj: www.wired.com

 

Výhody použitia sušených morských rias ako stavebného materiálu sú veľké a týmto dánskym domom sa môžu inšpirovať architekti z celého sveta. V kombinácií s drevom a ďalšími inými ekologickými prvkami by vznikali moderné ekologické príbytky, ktoré upútajú vzhľadom a navyše poskytnú dostatočnú úsporu energie. Ide tak o efektívne riešenie pre trvalo udržateľnú výstavbu, nakoľko takýto dom funguje výhradne na obnoviteľných zdrojoch a minimalizuje emisie, čo z neho robí inšpiratívny stavebný príklad. 

 

Text : Róbert Bosák

Foto : plea2014.in, dailymail.co.uk, facepla.net, globalecomall.com, wired.com