Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

V Číne prežíva posledná jaskynná dedina

Napísal Róbert Bosák, 28.08.2016

Po včerajšom článku o bývaní v jaskyniach pri tejto téme ešte chvíľu ostaneme. S týmto spôsobom života sa totiž nespája len bývanie jednotlivcov či pobyty v hoteloch. Napriek modernej dobe môžu v jaskyni prežívať celé spoločenstvá, čo dokazuje aj jedna čínska dedinka.


Na dnešné pomery netradičné, no o to viac fascinujúcejšie bývanie v hlbokej jaskyni zažívajú obyvatelia čínskej dedinky Zhongdong. Údajne sa jedná o poslednú jaskynnú dedinu, ktorá je miestnymi obývaná počas celého roka, pričom prekážkou k spokojnému a modernému životu nie sú ani náročné podmienky spojené s bývaním mimo civilizácie. Poďme teda zistiť, ako sa žije na takomto mieste a či je životný štýl tohto druhu sympatický aj našincom.

Zdroj: www.humo.be

 

Snaha o moderný spôsob života

 

Život ľudí v netradičnej dedinke sa nesie v znamení tradície svojich predkov, ktorí toto miesto osídlili už pred niekoľkými storočiami. Vzhľadom na vývoj sa však súčasní obyvatelia snažia prispôsobiť a v rámci možností preberajú prvky moderného spôsobu života bez ohľadu na to, že od najbližšej civilizácie ich delí nadmorská výška a zhruba až dve hodiny cesty. Aj preto je v útrobách jaskyne napríklad vlastná pekáreň, basketbalové ihrisko a do roku 2011 tu takisto fungovala  škola, ktorú však z nariadenia čínskej vlády museli zavrieť.

Zdroj: www.mdig.com.br

 

Jaskyňu obýva vyše stovka ľudí

 

Počet obyvateľov v Zhongdongu je dnes podstatne nižší, ako tomu bolo v minulosti. Náročné podmienky vyhnali mnoho mladých, ktorí odišli za prácou a ľahším životom do miest. Dnes tak v jaskyni žije len niečo vyše 100 obyvateľov, pričom už o niekoľko rokov môže byť toto číslo nižšie aj o polovicu. Predpokladať, že dedinka zanikne, je však dosť pesimistické, keďže Zhongdong si už vybudoval istú „prestíž“ a ľudia nedopustia, aby sa ukážka tohto štýlu života vytratila a upadla do zabudnutia.

Zdroj: awax.news

 

V porovnaní s dnešnými mestami je jaskynná dedinka Zhongdong presný protipól a s rýchlym životným štýlom súčasnej populácie má spoločné málo. To chcú obyvatelia zmeniť s cieľom viac sa priblížiť svetu a uľahčiť si život, ktorému momentálne chýba komfort a o niečo vyššia kvalitatívna úroveň. Riešením by malo byť vybudovanie infraštruktúry, čím sa môže posilniť aj cestovný ruch a do okolia dedinky by prišli aspoň základné služby.

 

Text : Róbert Bosák

Foto: humo.be, mdig.com.br, awax.news